IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
19:36 | 26 октомври 2016
Обновен: 06:08 | 17 април 2024

Веган в швейцарската армия: Ще си платя сам ботушите!

Спорът му с армията стигнал чак до федералния съд

По материала работи: Слав Велев
Веган в швейцарската армия: Ще си платя сам ботушите!

Швейцарската армия отмени собственото си решение да не позволи на изключително стриктен веган да постъпи в казармата, пише "Индипендънт".

 

Антъни Да Кампо е искал да служи в армията, което е задължително за всички здрави мъже в Швейцария и е успял да премине всички медицински и физически тестове, изисквани от армията, още миналия декември.

 

Но тъй като 24-годишният мъж, член на швейцарската организация за правата на животните PEA, отказва да яде животински продукти или пък да носи дрехи и обувки, направени от кожа и вълна, армията не можела да го приеме.

 

Швейцарските воени били непреклонни - отказвали да го приемат, въпреки че Да Кампо предложил сам да плаща за ботушите си, направени от синтетични материали.

 

 

"Те ме обявиха за двойно негоден, което означаваше, че не мога да служа дори в цивилните служби. Ето затова реших, че решението им е дискриминиращо!", обяснява мъжът пред "Local".

 

Военната служба е задължителна в Швейцария и затова решението на армията да откаже на Да Кампо да служи, щеше да му донесе сериозна глоба. Всички, които биват категоризирани като негодни да служат в армията плащат 3-процентен данък върху доходите си до 30-годишна възраст. Само тези, които имат медицински проблеми са освободени от служба.

 

Да Кампо бил "много мотивиран" да служи в армията и отнесъл случая си до апелативния съд в Лозана през март месец. Загубил делото и обжалвал, този път пред федералния административен съд на Швейцария, където оспорил решението на армията и заявил, че нарушават основните му човешки права.

 

Мъжът обявил пред съда, че няма правна основа за обявяването му за негоден да служи в армията, просто защото пази строга веганска диета.

 

Тъй като бил преминал всички тестове, отказът на армията да го приеме и да плаща допълнителни данъци, би било дискриминационно на база философските му убеждения.

 

Съдът наредил на армията и мъжът да обсъдят проблема между себе си. И така военните променили мнението си и Да Кампо се оказал годен за военнна служба.

 

"Има все повече и повече вегани в нашето общество и аз съм щастлив да видя, че армията, както и всички институции, избира да се адаптира към тази реалност", обяснява Да Кампо.

 

"Веганите трябва да се радват на същите права и задължения като другите граждани и да не бъдат принуждавани да плащат данъци просто защото отказват да обуят ботуши, за чиято направа са убити много животни", споделя веганът.

 

Dnes.bg

 

Четете още: Военни поят крави в Швейцария

 

 

Коментари

Новини Варна