IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Лайфстайл
09:43 | 21 февруари 2017
Обновен: 19:48 | 20 март 2024

За изхранването на боклукчийските коне във Варна

Любопитно от старите вестници

По материала работи: manager
За изхранването на боклукчийските коне във Варна

След Освобождението на Варна сметосъбирането в града се извършвало с открити каруци, които, по настояване на гражданите и с цел опазване на чистотата на града, в началото на ХХ век били заменени със закрити. Конете, които теглели тези каруци, били на издръжка на местната хазна и общинската управа била длъжна да осигурява храната и подслона на добитъка. За да не се спекулира със средствата за изхранване на животните, общинарите редовно давали отчет пред гражданите, какво количество храна е била разходвана за конете. Представяме ви нагледен отчет за десетмесечието на 1889 г., публикуван в бр.27, от 9 декември, същата година, на "Варненски общински вестник".

 

В новата рубрика на ИА "Черно море" - Любопитно от старите вестници всеки ден ще ви запознаваме с интересни, любопитни и малко смешни размисли и факти от живота на варненци в края на ХІХ и началото на ХХ век. 

 

Още по темата:

 

Забранява се прането на дрехи в градските чешми на Варна

 

За лъжицата и фъркулицата

 

Да се забранят шумните автомобили във Варна

 

Заповед забранява да се пасат животни край ЖП линията

Коментари

Новини Варна