IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Лайфстайл
11:01 | 23 февруари 2017
Обновен: 16:44 | 24 февруари 2024

Как се решил въпросът със събирането на данъците във Варна

Любопитно от старите вестници

По материала работи: manager
Как се решил въпросът със събирането на данъците във Варна

В началото на 1889 година Варненският градски общински съвет се обръща към гражданите на Варна с известие, с което на практика се забранява издаването на лични документи на всички, които искат да пътуват в страната и чужбина, и не са си платили задълженията към местната и държавната хазна. Публикуваните в началото следващата година таблици за приходите от данъци, показват, че тази мярка намалила чувствително числото на длъжниците, особено на тези с големи задължения - търговци, фабриканти и др. 

 

Ето какво научаваме от публикуваното в бр.1, на "Варненски общински вестник", от 10 януари 1889, "Извод от решение на Варн. Град.Общинский Съвет":

 

"Поканват се още веднъж жителите на Общината да си плащат всякой на време, т.е. в установените срокове даждията (данъка). По 3-й пункт от член 13 на новоиздадений, обнародван в брой 142 на Държ. Вестник от 31 декември 1888 г. Закон за паспортите, забранява се издаването на паспорти и задгранични билети на ония, които не са платили държавните си и общински берии (задължения)."

 

 

В новата рубрика на ИА "Черно море" - Любопитно от старите вестници всеки ден ще ви запознаваме с интересни, любопитни и малко смешни размисли и факти от живота на варненци в края на ХІХ и началото на ХХ век. 

 

Още по темата:

 

Забранява се прането на дрехи в градските чешми на Варна

 

За лъжицата и фъркулицата

 

Да се забранят шумните автомобили във Варна

 

Заповед забранява да се пасат животни край ЖП линията

 

За изхранването на боклукчийските коне във Варна

 

Ведомост за числото на проститутките в гр. Варна

Коментари

Новини Варна