IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Лайфстайл
12:16 | 11 август 2017
Обновен: 18:53 | 17 април 2024

Храни, които гонят вредните бактерии

Медът подсилва имунитета

По материала работи: Борис Проданов
Храни, които гонят вредните бактерии

Хранителните инфекции и интоксикации често развалят почивката ни през лятото. Отсядайки на ново място, тялото ни се опитва да свикне с климата, типичната храна и бактериите, които се срещат в тях. В резултат на това понякога се появяват стомашно-чревните вируси и алергиите по кожата. Те са причинени най-вече от замърсени водни басейни, питейна вода, както и недобра лична хигиена.
 
В повечето случаи нашата имунна система е достатъчно силна, за да се справи с вредното въздействие на околната среда и да държи далече бактериите. Но има и ситуации, в които тялото ни е отпаднало и няма достатъчно сили за това. Освен лекарства, можем да се справим с проблема и чрез прием на определени храни. Ето кои са най-приеманите за справяне с хранителните инфекции.
 
Мед
Едно от природните средства за борба с микробите. Неслучайно се препоръчва да хапваме на гладно по една лъжичка от сладкото изкушение. Медът поддържа имунната система здрава и ни предпазва от възпаления и инфекции.
 
Чесън
Той е мощно антибактериално средство както през зимата, така и през лятото. Има неприятен мирис, но предпазва организма от различни заболявания. Чесънът съдържа съединението алицин и летливи масла, които се отделят при дъвчене и предпазват тялото от вредните бактерии.
 
Куркума
Подправката се използва не само за приготвянето на различни ястия. Тя има силно антисептично действие и прочиства от инфекции и бацили. Освен това засилва имунната система.
 
Лимон
Той има антибактериални и антигъбични свойства. Успешно атакува бактериите, предизвикващи акнето по кожата. Освен това е пълен с витамин C, който е силен антиоксидант и се бори със свободните радикали в организма.
 
Ананас
Сладкият тропически плод има много ползи за здравето. Една от тях е, че неговите антисептични свойства гонят бактериите в устата и гърлото и така предотвратяват развитието на по-сериозни настинки и инфекции. Доказано е, че чаша натурален сок от ананас намалява възпалението в носа и синусите.
 
Джинджифил
Джинджърът е ефективно натурално средство за лечение на инфекциите в домашни условия. Настърган, в комбинация с мед, той успокоява болките в гърлото и намалява кашлицата. Освен това има отхрачващо действие и гони риновирусите. Подходящ е за подсилване защитните сили на организма през всички сезони.
 
Дори и да се храним по-здравословно през лятото, трябва да спазваме много добре лична хигиена и да измиваме старателно плодовете и зеленчуците, които купуваме, защото по кората им може да има много вредни бактерии.


пулс.бг

 

Още по темата: Опасни храни ни дебнат от хладилника през лятото

Коментари

Новини Варна