Проблемите със съня често започват още в детството
Това показва германско проучване
Публикувана: 29 Nov 2017 | 12:34

Близо две трети от децата, които страдат от безсъние или други разстройства на съня, остават засегнати от тези проблеми и като възрастни, показва проучване на Германската асоциация за изследване на съня в Мюнстер, цитирано от ДПА.

 

Ръководителят на проекта Ангелика Шларб следи навиците за сън на деца в продължение на повече от 15 години и конкретно такива, които често имат проблем със заспиването за продължителни периоди от повече от три месеца. Тя и екипът й установили, че тези деца трудно се отърсват от проблемите със съня и дори напротив - те могат бързо да ескалират и да се задълбочат заради емоционалността на децата, отключвайки по-сериозни психични проблеми като депресия. При около 60% от наблюдаваните деца безсънието останало и когато пораснали.

 

Получава се порочен кръг, в който недостигът на сън нарушава емоционалния баланс на детето, то плаче повече и по-често проявява агресия, и заради това вътрешно напрежение заспива по-трудно, пояснява Шларб. При твърде дълги такива периоди се повишава и рискът от психически разстройства, допълва тя.

Неотдавна отново германски учени предупредиха, че феноменът "бебета със смартфони" е масов и вреден, и той може да е една от причините за лошия сън както на възрастните, така и на децата.

 

дневник.бг

 

Още по тематаВредните хранителни комбинации, които да избягвате

 

Коментари ( 0 )