Дядо Коледа съществува! Полезен е за психиката на децата
Психолог: Оставете децата сами да стигнат до истината
Публикувана: 14 Dec 2017 | 18:03

Вярата в Дядо Коледа е много важна за психичното здраве на децата, твърди канадска психоложка, цитирана от британския "Дейли мейл".Коледа е време за вълшебства, особено за децата. Но и на моменти малко неловък момент за родителите, които не знаят дали да насърчават наследниците си да мислят, че Добрият старец наистина съществува и какви може да са последиците от лъжите. Притесняват се и от мисълта, че скоро децата ще научат истината.

 

Кристен Дънфийлд от университета Конкордия обаче обясни, че е най-добре родителите да подкрепят децата си, докато те самите разберат каква е истината. Когато това стане, реакцията им няма да е толкова страшна, твърди тя.И за доказателство тя прилага изследвания, които показват, че вярата в такива измислици не само че не е вредна, но е и полезна за децата, като се започне от упражняването на алтернативното мислене, което е толкова важно за иновативността, и се стигне до подпомагане на емоционалното развитие.

 

Повечето деца през определен период вярват в Дядо Коледа. Спират обикновено към 8-годишна възраст. Макар и много родители да се боят от този преход, той е неизменна част от порастването, твърди БТА.С времето мисленето на децата се развива дотам, че да разбират колко невъзможни са нещата, които той прави. Това осъзнаване проличава в задаваните от тях въпроси, твърдят психолозите. Докато малките питат къде живее, големите се чудят как обикаля света за една нощ.

 

Четете още: 5 огромни разлики между влюбването и любовта

Коментари ( 0 )