IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
17:18 | 20 февруари 2018
Обновен: 18:06 | 13 март 2024

Саудитска Арабия организира първата в историята Седмица на модата

Това е поредната положителна промяна, въведена от престолонаследника Мохамед бин Салман

По материала работи: Борис Проданов
Саудитска Арабия организира първата в историята Седмица на модата

През март Саудитска Арабия ще стане домакин на първата в историята Арабска седмица на модата, слагайки край на продължилите десетилетия наред драконови мерки и забрани върху свободата на изразяване в страната. Арабският моден съвет, който отговаря за организацията на събитието, потвърди новината и обяви, че революционната седмица на модата ще се проведе в столицата Рияд между 26 и 31-ви март и дори вече има насрочено второ издание през октомври.

 

"Първата Арабска седмица на модата в Рияд ще бъде нещо повече от събитие от световна класа. То е катализатор, чрез който вярваме, че модният сектор ще поведе други икономически сектори като туризма, гостоприемството, пътуването и търговията", заяви принцеса Нура бинт Файсал ал Сауд - почетен президент на съвета.

 

Това е поредната положителна промяна, въведена от престолонаследника Мохамед бин Салман - могъщия наследник на саудитския трон, който ръководи кампанията за реформиране на петролната зависимост на страната, разширяването на частния сектор и овластяването на жените.

 

Само за няколко месеца той въведе нови закони, с които промени завинаги живота на жените в силно консервативната страна. Така те получиха правото да шофират, да присъстват заедно със семействата си на футболни мачове, да работят в ресторанти и кафенета, а отскоро и да започват собствен бизнес без съгласието на съпруг или роднина мъж. От декември бе дадена и известна свобода на изкуството и развлеченията с откриването наново на киносалоните в страната.

 

Привържениците на твърдата политика, които смятат кината за "заплаха за културната и религиозна идентичност", бяха в основата на поставянето им извън закона през 80-те години. През декември обаче техният глас беше заглушен и беше даден тласък на либерализацията.

 

БГНЕС

Прочети още: Жените в Саудитска Арабия могат да започват собствен бизнес без разрешение на мъж

Коментари

Новини Варна