Тичайте за... повече акъл
Специалистите твърдят, че бягането намалява негативното влияние на хроничния стрес
Публикувана: 20 Feb 2018 | 12:15

Учени от американския университет Бригам Янг откриха връзка между тичането и подобряването на паметта. Тяхното изследване е публикувано в списание Neuroscience. Специалистите твърдят, че бягането намалява негативното влияние на хроничния стрес върху хипокампа, който отговаря за паметта в мозъка.

 

Запомнянето на информация протича оптимално при усилване на синаптичното предаване между два неврона. Този процес се нарича дълговременна потенциация. При хроничен или продължителен стрес отслабва синаптичното предаване, което оказва негативно влияние върху паметта.

 

За да установят връзката между бягането и подобряването на паметта, учените са провели експеримент с мишки, за които са създали стресови условия. В хода на изследването е установено, че при мишките, които са тичали в колело, показателят на дълговременна потенциация е бил значително по-висок, отколкото при мишките, които са били в покой по време на целия експеримент.

 

Освен това, тичащите мишки са направили по-малко грешки в упражненията за памет при преминаване на лабиринт. Резултатите от изследването доказват, че подобряването на паметта е възможно благодарение на тичането.

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )