Защо е важно да се къпем след тренировка?
Какви са ползите на душа след интензивния спорт
Публикувана: 3 Mar 2018 | 9:16

Без значение дали тренирате всеки ден или веднъж седмично, всеки има нужда да си пусне душ след края на спортните занимания.

 
Освен чистота, душът след тренировка носи допълнителни ползи като подобрява имунитета, намалява стреса и води до загуба на тегло. Но при хора със силно понижен имунитет, банята в този момент може да провокира настинка.
 
Вижте кои са ползите и вредите от взимането на душ непосредствено след тренировка:
 
Хигиена
 
Повече от явно е, че душът е от основно значение за хигиената. Потта, която се отделя е знак за добро натоварване, но хората биха предпочели да чуят за нея, вместо да я помиришат.
 
Ако спортувате нещо, при което имате досег с друг човек или използвате общи уреди, чудесно би било да се почистите възможно най-скоро.
 
Особено важно е за онези, които ходят на плуване, защото хлорът в басейните уврежда кожата и косата, ако не бъде отмит незабавно.
 
Възстановяване
 
Душът след тренировка действа много тонизиращо, а студената вода предотвратява мускулна треска. Професионалните спортисти използват този трик, за да бъдат готови за нови предизвикателства възможно най-скоро.
 
Отслабване
 
Всеки знае, че упражнението е неразделна част от отслабването, но знаете ли, че един хладен душ помага за сваляне на теглото също?
 
За да поддържа телесната температура по време на студена баня, тялото увеличава метаболизма на 550% от нивото му на почивка, което означава, че изгаря калории само за да остане тялото ви топло.
 
Здраве и настроение
 
Някои спортове активно насърчават душа като неразделна част от тренировъчния режим. Едно от правилата на Таекуон-до например е, че студените душове (известни като naengsoо machal) могат да помогнат на учениците да изградят гордост и упоритост.
 
Излагането на студена вода също увеличава производството на мощен антиоксидант, наречен глутатион, който подобрява имунната система.

 

teenproblem.net

Коментари ( 0 )