Пловдив очаква проекти от Варна за Европейска столица на културата
Целта на поканата е да се обогати културното съдържание на програмата на национално ниво
Публикувана: 26 Apr 2018 | 14:38

Фондация „Пловдив 2019“ кани градовете финалисти за столица на културата да се включат в програмата на най-големия европейски културен проект през следващата година. Варна, Велико Търново, София и регионите им могат да участват с най-добрите идеи, заложени в програмите, с които са достигнали до финала на конкурса за титлата. Отворената покана е за проекти на културни организации, независими куратори и артисти.  Крайният срок за подаване на предложенията е 29-ти юни. Одобрените проекти могат да се реализират от януари до декември 2019 г. или в съответния град, като бъде предвидено представяне в Пловдив, или само в Пловдив.

 

Целта на поканата е да се обогати културното съдържание на програмата на национално ниво и да се отвори местната сцена към европейско и международно партньорство. Фондацията дава възможност идеите на градовете кандидати да бъдат реализирани като част от официалната програма на първата българска европейска столица на културата.

 

Предложенията могат да са свързани с визуалните изкуства, артистични намеси, дизайн, платформи за обмен на знания между различни социални групи. Допуска се и реализацията на градско и домашно градинарство, био и еко практики и строителство.

 

Отворената покана за трите града е с общ бюджет от 500 000 лв. Максималното финансиране за един проект е до 50 000 лв. при собствен принос от страна на кандидата 30%, който може да бъде и нефинансов. Фондацията няма да подкрепя проекти от културния календар на съответния град.

 

Пълният текст на поканата, както и всички документи, необходими за кандидатстването могат да бъдат прочетени тук.

Коментари ( 0 )