IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
17:21 | 27 май 2018
Обновен: 02:08 | 5 март 2024

Защо котките обичат да спят при стопаните си

Не само, защото са гальовни и обичат да се гушкат

По материала работи: Борис Проданов
Защо котките обичат да спят при стопаните си

Котките могат да ви дарят с много любов. Те са гальовни и обичат да се гушкат. Но питали ли сте се, защо толкова обичат да спят в леглата на стопаните си?

 

Маркират своята територия

Котките са диви животни и надзирават определена територия. Лежането върху предмети, които ви принадлежат, е начин да покажат, че владеят територията. Колкото по-високо са вещите, толкова по-добре, защото точно там биха се скрили, ако са в природата. Ще забележите как котката ви маркира вещите ви, като отърква глава и лапи в тях, за да ги маркира със своите феромони.

 

Искат да се стоплят

Ако има място, огрявано от слънцето, те ще го намерят. Те обожават да са на топло и са щастливи да прекарат цял ден навън, препичайки се на слънце. Вечер обаче те предпочитат друг вид топлина и тук се появявате вие. Лежането върху вас е много удобно за тях и помага да поддържат телесната си температура висока - вие сте техния личен радиатор. Умилквайки се около вашия лаптоп, котката показва, че се чувства сигурна и в безопасност. Така показва, че ви има доверие.

 

За да им е комфортно

Котките спят по 15 часа на ден и повече. Затова е естествено да търсят подходящо място за това занимание. Дали това ще е диванът или коша за пране, котките просто се нуждаят от меко и удобно място, за да се отпуснат. Вашият скут е чудесно място за това - идеален размер и топлина. Добавете и одеяло и вие се превръщате в най-удобното място на света.

 

Вашата котка ви обожава

Да, вашата котка ви обича и сгушването в скута ви е доказателство за това. Други признаци, че котката ви обожава, включват търкане в лицето ви, мъркане, допиране на носа ѝ до вашия.

 

Вашето дишане, сърдечен ритъм и миризма ги успокояват

Котките намират естествените шумове, които издава тялото ви, за успокояващи, когато спят върху вас. Ритъмът на сърцето и дишането ги успокояват и приспиват. Вашата миризма също се асоциира от котката със сигурността и грижата, която и осигурявате. Когато котката търси място да спи, тя не просто търси комфорт и топлина, тя търси сигурно и безопасно място - това място сте вие.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна