IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
13:10 | 9 юли 2018
Обновен: 23:06 | 4 март 2024

Бръчките имат и добра страна

Каква?

По материала работи: Борис Проданов
Бръчките имат и добра страна

Макар че индустрията за красота непрекъснато се стреми да заличи бръчките от лицето на хората в търсене на вечна младост и красота, резултатите от ново изследване показват, че бръчките могат да бъдат нещо положително. Науката ни дава нова причина да оценяваме фините линии и бръчки.


Проучването, проведено от изследователи от Западния университет в Онтарио, е стигнало до извода,  че човешкият мозък е предразположен да възприема хората като по-искрени, ако имат бръчки около очите си, когато се усмихват или са намръщени.


Въпросната функция на бръчките, наречена маркера на Дюшен, се среща в множество изражения на лицето, включително усмивки и изрази, свързани с болка или тъга.


Изследователите са стигнали до този извод на база резултатите от отговорите на участниците в проучването. На тях са им били показани снимки на хора с ясно изразени бръчици в зоната около очите и устата и на такива без. Мнозинството от тях са счели за по-искрени хората, носещи по-изразени фини линийки в тези области.


Резултатите говорят за подсъзнателен универсален език за четене на емоции. С други думи, дадено действие на лицето може да има една роля в много изражения на лицето - особено ако това действие на лицето формира вашите социални взаимодействия. Например, ако знаем дали усмивката на непознатия е истинска и дали може му се вярва, това е предупреждение да го избягваме или не.


Повече от век учените се опитват да разберат дали всички хора изпитват емоциите в един и същ основен спектър - и ако това е вярно, дали ги изразяват по еднакъв начин. През 70-те години на 19 век, това е основният въпрос, с който Чарлз Дарвин се занимава в книгата си "Изразяването на емоциите при хората и животните".


В днешно време изследователи смятат, че ключът към този език е именно свиването на очите.


Така че следващия път, когато някой ни каже, че онези линийки около очите ни дават допълнителено очарование, спокойно можем да се усмихнем.


puls.bg

 

Коментари

Новини Варна