IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Лайфстайл
16:16 | 18 август 2018
Обновен: 14:19 | 22 април 2024

Снимка запечата Северното сияние от Космоса

Явлението увековечи германският астронавт Александър Херст от борда на Международната станция

По материала работи: Борис Проданов
Снимка запечата Северното сияние от Космоса

Снимка на северното сияние от Космоса публикува Американската космическа агенция НАСА. Явлението е запечатано от германския астронавт Александър Херст от борда на Международната космическа станция, предаде РИА Новости.

 

„Зашеметяващо е всеки път, когато го видиш. Чудя се какво са си мислели изследователите, когато за първи път са видели блясъка на северното сияние, а нищо не се е знаело за него“, пише Херст.

 

Северното сияние, известно още като Aurora borealis, е оптично явление, което се наблюдава над полярните кръгове на Земята. Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата дейност. От най-външния и най-разредения слой на атмосферата непрекъснато се откъсват електрони и протони и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове.

 

За първи път през 1616 година астрономът Галилео Галилей използва името Aurora borealis, вземайки името на митичната римска богиня на зората Аурора и на древногръцкия бог на северния вятър – Борей.

 

Северното сияние е винаги видимо, но зимата е най-подходящият период за наблюдение заради липсата на слънчево замърсяване и заради чистия, свеж въздух. Най-добрите места за наблюдаване на северните сияния са Аляска и Северна Канада, Норвегия, Швеция и Финландия.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна