IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
12:34 | 5 септември 2018
Обновен: 16:27 | 22 април 2024

Салема – на плаж с рибари и… динозаври!

Една от скритите европейски дестинации по туризъм завладява с естествената си красота

По материала работи: Борис Проданов
Салема – на плаж с рибари и… динозаври!

Салема е малък португалски град, който се намира в най-южната провинция на страната – Алгарве. В миналото Салема е било рибно селище, но днес е разрастваща се туристическа дестинация. Плажът на Салема е изключително красив и разполага със сертификат „Син флаг“, присъждан за качество, чистота и безопасност. В двата края на плажа има жълти варовикови скали от епохата на мезозойската ера.

РИБАРИТЕ СА ЗАПАЗЕНА МАРКА ЗА САЛЕМА и всяка сутрин и вечер туристите могат да ги видят на брега.

 

Салема не предлага богата програма от събития,

португалският курорт се отличава със спокойствието, което дава на посетителите си, и именно поради тази причина е чудесен избор за безгрижна семейна почивка през лятото. Докато голяма част от южното крайбрежие на Алгарве е застроено, западният край, който образува природен парк „Коста Висентина”, остава девствен и е защитена зона с естествена красота. Малкият град Салема се намира на няколко минути от основния път №125, който минава покрай Алгарве и е осеян с малки бели къщи със сини первази, за да гонят злите духове. В близките полета с диви цветя щъркели гнездят на телеграфни жици.

СЪРФИНГЪТ ПРИВЛИЧА и малки, и големи.

 

Бели къщи, които по силата на спомените

много напомнят на атмосферата на гръцките острови; който веднъж е бил на Миконос, Наксос или пък Санторини, никога не може да ги забрави. Плажът е покрит с разноцветни рибарски лодки, от него улиците се катерят по склона към заравнената част, на която е разположено селището. Местните се усмихват и обикновено са приятелски настроени. Португалците в Алгарве обаче говорят на доста по-различен език от този в разговорника. Смяната на дрехите с бански става почти подсъзнателно, а пяната на разбиващите се в брега вълни, родени в тъмните дебри на Атлантика, привлича като магнит.

КАЛДЪРЪМЕНИ УЛИЧКИ ИЗЛИЗАТ директно на плажа в автентичния португалски курорт.

 

Водата е идеална за млади плувци

поради липсата на силни вълни по западното крайбрежие. Другият вариант е уиндсърфинг. Кристално чистите води позволяват да се видят малки скитащи черупки и дори при по-голям прилив има възможност да закопаеш пръстите си на краката във водата. Почти няма водорасли.

Местните агенции предлагат разнообразие от вили под наем, от луксозни вили с басейн до очарователно реновирани двустайни рибарски къщи на плажа. Стая може да се намери за около $40 за нощ!

ДИНОЗАВЪРСКИТЕ СЛЕДИ СА АТРАКЦИЯ, заради която мнозина идват в  Салема.

 

Салема някак е избягала от мащабното развитие,

което унищожава южните брегове на Португалия. Рибарите могат да хвърлят мрежи на сертифициран пясъчен бряг, а децата могат да се дивят на отпечатъци от динозавърски стъпки по варовиковите скали. В случай, че се изморите от морето, може да се полюбувате на рибарите. Нежните вълни са идеални за бодибординг под внимателните очи на плажните спасители. Можете да наемете чадър или шезлонг и да се насладите на чудесните кафенета и ресторанти. Предполагам, няма да се изненадате, ако споменем, че основните менюта са рибни.

РАЗХОДКИТЕ С ЛОДКИ не са непознати и тук.

 

Има достатъчно доказателства за традиционния живот

в това старо рибарско селище: пристигате до плажа през калдъръмения път Rua dos Pescadores, който преминава покрай рибарски къщи, някои от които са станали ресторанти, които се разлепват отпред на плажа.

Наблизо, на входа на плажа, има малък покрит пазар, където се продават риби. Днес, благодарение на все по-строгите здравни правила, рибата се продава другаде, но все пак рибарите разтоварват улова си тук всяка сутрин, преди да съберат мрежите си.

През лятото трябва да откриете морски нарциси в краката си и между дърветата и черупките. Колоритна птица, която посещава Салема по това време на годината, е пчелоядът. Ярък микс от златистокафяво, тюркоазено и жълто, тези красоти се забелязват най-лесно в телеграфните проводници, където те спират за почивка, дебнейки осите и стършелите.

ПАРТИТАТА СА ЗАПАЗЕНА марка за туристите.

 

Местните отлично са ориентирани

в интересите на туристите, но както писахме по-горе, мястото е по-различно от традиционните презастроени курорти. Салема се явява една от дестинациите, които се посещават от ценители, затова и няма много мащабна леглова база – няколко апартамента, голям хотел и по-малки. Съхранени (освен динозавърските следи на 150 млн. години) са и руини от римска вила. Има и уединени плажове, а при отлив може да посетите всички само по пясъка.

МОРСКИЯТ БРЯГ Е ПРЕДПОЧИТАНО място за романтични разходки.

 

Коментари

Новини Варна