Барбекюто и шишчетата на грил са не по-малко вредни от цигарите
Най-тежкото въздействие върху човешкото здраве оказват дървата за огрев
Публикувана: 23 Sep 2018 | 8:25

Барбекюто и грил шишчетата увреждат тялото не по-малко от цигарите, твърдят учени.

 

Постоянното печене или готвене на храна на открит огън или на въглища увеличава вероятността от развитие на пневмония, астма и други белодробни заболявания с 40-60%, което ги прави не по-малко опасни от цигарите. Това заключение бе направено от екип лекари, които публикуваха статия в американския вестник " Respiratory and Critical Care Medicine".

 

„Нашите колеги многократно заявяват, че въглищата и дървесината могат да допринесат за развитието на хронична обструктивна белодробна болест. Те обаче се фокусират върху измененията в работата си, а не върху смъртните случаи и други последици от развитието на болестта. Запълнихме тази празнина и проверихме дали има подобна връзка с други болести ", каза Ка Хун Чан от Оксфордския университет (Великобритания).

 

Димът от открити огнища, както и дървесни и въглищни пещи съдържа голям брой канцерогени, въглероден окис и редица други вещества, които имат много негативен ефект върху човешкия живот. Дори и краткият контакт с огъня, както показват наблюденията върху пожарникарите, повишава концентрацията на канцерогените в кръвта 2,5-5 пъти, което значително увеличава вероятността от рак.

 

Според настоящите оценки на Международната агенция по енергетика почти 40% от домакинствата в Китай и в няколко други развиващи се страни по света продължават да използват дърва и въглища за готвене и отопление на домовете си.

 

Чан и колегите му са се опитали да оценят последиците от живота в такива условия, наблюдавайки здравето на 277 000 китайски жители на възраст между 30 и 79 години. Приблизително половината от тях периодично или постоянно са използвали въглища и дърва за огрев, за готвене, отопление или други домакински нужди. Никой от тях не е пушел и не е страдал от белодробни заболявания преди началото на наблюденията.

 

През следващите десет години около 20 000 от тях са починали от рак и тежки белодробни заболявания или са се озовали в болница с подобни диагнози. Това позволява на учените да отчетат как пожарите и въглищните пещи засягат човешкото здраве.

 

Оказало се, че животът в такива условия уврежда здравето на китайците не по-малко от редовната употреба на цигари. Средно тези хора са с 54% по-голяма вероятност да умрат от белодробни заболявания, отколкото тези, които използват газови или електрически печки и централни отоплителни системи.

 

Най-тежкото въздействие върху човешкото здраве оказват дървата за огрев - средно увеличават вероятността от развитие на белодробно заболяване с 37%, а въглищата - с 22%. Липсата на нормален димоотвод увеличава тези шансове с още 7%.

 

Всичко това, както твърдят авторите, показва, че властите на Китай и други развиващи се страни трябва да положат максимални усилия, за да гарантират на населението си централно отопление, електричество и газ, с цел да се избегне епидемия от белодробни заболявания в близко бъдеще.

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )