IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
16:46 | 8 октомври 2018
Обновен: 16:30 | 22 април 2024

Учен предизвика сексистки скандал за физиката

Над 1600 учени порицаха в подписка италиански изследовател, заявил в ЦЕРН, че физиката е създадена и развита от мъже

По материала работи: Борис Проданов
Учен предизвика сексистки скандал за физиката

Над 1600 учени подкрепиха кампания, осъждаща италиански изследовател, заявил в лекция, че физиката "е измислена и развита от мъже", съобщи британският в. "Гардиън". Учените са се включили в подписка в отговор на коментарите на проф. Алесандро Струмия от университета в Пиза, който твърди, че мъжете в науката са дискриминирани по идеологически причини. След изказването на Струмия в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева на 28 септември, той беше временно отстранен от работа, докато се разследва "недопустимото" му представяне.

 

Представяйки свой анализ пред аудитория, състояща се предимно от млади физички, италианският професор заявил, че жените са по-неспособни в тази област от мъжете и това било доказано.

 

В петицията на сайта particlesforjustice.org учените подчертават, че риториката на Струмия е "фундаментално погрешна" и е била изпълнена с "открита дискриминация и лични нападки".

 

В отговор проф. Струмия каза пред "Би Би Си нюз", че общността на учените, занимаващи се с физика на високите енергии, е около 100 пъти по-голяма от броя на участниците в петицията и че хората, подписали се в нея, са предимно от държави под влиянието на политическата коректност.

 

Физици от цял свят обаче продължават да се включват в подписката, отбелязва Би Би Си.

 

Целта на уъркшопа, на който говорил Струмия, била да съдейства на жени да работят в областта на физиката на елементарните частици. Аудиторията обаче била разочарована и ядосана от представянето на учения. Той казал, че според анализа му в сферата на физиката няма сексистко отношение съм жените. Струмия показал редица графики, които според него сочат, че броят на назначените жени е по-голям, отколкото на мъжете, чиито изследвания се цитират повече в публикации - показател за по-високо качество. Струмия привел като доказателство и поведенческо изследване, което според него показвало, че "предположението, че мъжете и жените имат еднакви мозъци, е идеология".

 

Проф. Струмия отрече да е използвал данните пристрастно. "Данните за цитирането и назначенията показват, че в областта на физиката няма дискриминация срещу жените. Възнаграждаваме заслугите, независимо от пола", заяви той пред Би Би Си.

 

дир.бг

Коментари

Новини Варна