IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
10:08 | 30 октомври 2018
Обновен: 18:37 | 17 март 2024

Шопската салата е варненски продукт!

Създадена е през 1955 г. в хотел в курорта „Св. Св. Константин и Елена“

По материала работи: Борис Проданов
Шопската салата е варненски продукт!

Колцина знаят, че легендарната „Шопска салата“ е създадена преди повече от половин век? И че родното й място е хотел в легендарен курорт край Варна??

 

А историята е следната. През далечната 1955 г. в хотел „Черноморец“ в „Св. Св. Константин и Елена“ (тогава „Дружба“) се решава за създаване на типично български продукт, който да отличава страната ни, да е популярен. Имало е салата – „Жътварска“, но двама готвачи – Велко Павлов и Митко Георгиев решават допълнително да я подобрят. Нарязват домат на едри кубчета, печена чушка, лук, краставица и така направената салата се обръща като полусфера в чинията. Преценяват обаче, че не е завършена и настъргват отгоре допълнително и сирене.

 

Двамата готвачи се ползват с благословията на тогавашното ръководство на ДСО „Балкантурист“ в това си начинание, разкрива Бранимир Миланов – председател на УС на Българската хотелиерско ресторантьорска асоциация.

 

На представянето присъства един от доайените в туризма Петър Дойчев. Именно дой довършва продукта – грабва люта чушка, забожда я отгоре в салатата и казва: „Да могат и шопите да се радват!“

 

Така се ражда „Шопската салата“ – през 1955 г. край Варна. Тя остава завинаги и всички ресторанти и заведения я предлагат.

 

В първите години се сервира задължително в заведенията на ДСО „Балкантурист“. Именно те я налагат и в домашната кухня. Като български национален кулинарен символ се утвърждава през 70-те и 80-те години на миналия век.

 

Още по темата: Tв Черно море - Хороскоп за 30.10.2018г.

Коментари

Новини Варна