Тилчец се оказва природния феномен срещу хъркането!
Тази билка е може би най-доброто природно средство срещу запушените дихателни пътища в устата, носа и гърлото. Тази билка успешно почиства лимфната система, като разтваря втвърдилата се слуз. Може да се приема на капсули, но по-удачният вариант е под формата на чай.
У нас е по-познат като сминдух . Това е едногодишно растение от семейство бобови. За подправка най-вече се използват семената на растението. Латинското име на сминдуха Trigonella foenum- gracum означава “гръцко сено”.
Семената на тилчеца съдържат етерично масло с над 40 съставки, които придават на подправката специфичен, леко горчив вкус.
Освен като съставка на шарената сол, сминдухът се използва при овкусяване на суджуци, наденици, пастърма и други деликатеси от месо и риба.
Свежите листа и клонки на сминдуха служат като подправка на местни ястия.
В народната медицина чрез лечебните си свойства обезврежда холестерола, понижава кръвната захар и подобрява обмяната на веществата. Помага в борбата с диабета, има тонизиращо действие при отпадналост и хронична умора, подобрява апетита, използва се срещу болести на далака и ревматизъм.
Сминдухът често се използва за увеличаване на кърмата. Той често се използва от натуропатите при храносмилателни разстройства.
При метеоризъм и зле работещ черен дроб често се използва отвара от семена или леко печени прах. Чаят, направен от тилчец
понижава високата температура и според аюрведичната медицината, действието му е близко до това на хинина.
Сминдухът притежава естрогенни свойства и помага за повишаване на либидото.
Той се използва и за облекчаване на симптомите и дискомфорта, които възникват по време на менопаузата. Той се използва за намаляване на горещите вълни и колебания в настроението, които са общи симптоми на менопаузата.
Чаят, направен от печените семена от сминдух намалява дискомфорта и интензивността на симптомите при предменструален синдром.
Ето и точната рецепта за чай от сминдух, която гарантира, че ще извлечете всички ползи от подправката:
В 500 мл студена преварена вода изсипете две супени лъжици семенца сминдух, счукани на прах. Отделете настрана сместа и я забравете за 2,5-3 часа.
След това сложете съда с нея на котлона и го махнете от огъня, точно когато всичко започва да завира. Прецедете веднага.
Чай от сминдух трябва да се пие в количество от 50 мл по 4-5 пъти на ден.
Веществата, отделяни от семена по време на топлинната обработка, насърчават нормалното храносмилане и водят до нормализиране обмяната на веществата.
Коментари