IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Лайфстайл
14:13 | 8 февруари 2019
Обновен: 23:09 | 28 март 2024

Билката, която бори хъркането (РЕЦЕПТА ЗА ЧАЙ)

Отвара от тилчец (по-познат у нас като сминдух) спира хъркането и лекува още редица болести - от импотентност до висок холестерол

По материала работи: manager
Билката, която бори хъркането (РЕЦЕПТА ЗА ЧАЙ)

Тилчец се оказва природния феномен срещу хъркането!

 

Тази билка е може би най-доброто природно средство срещу запушените дихателни пътища в устата, носа и гърлото. Тази билка успешно почиства лимфната система, като разтваря втвърдилата се слуз. Може да се приема на капсули, но по-удачният вариант е под формата на чай.

 

У нас е по-познат като сминдух . Това е едногодишно растение от семейство бобови. За подправка най-вече се използват семената на растението. Латинското име на сминдуха Trigonella foenum- gracum означава “гръцко сено”. 

 

Семената на тилчеца съдържат етерично масло с над 40 съставки, които придават на подправката специфичен, леко горчив вкус.

 

Освен като съставка на шарената сол, сминдухът се използва при овкусяване на суджуци, наденици, пастърма и други деликатеси от месо и риба. 

 

Свежите листа и клонки на сминдуха служат като подправка на местни ястия.

 

В народната медицина чрез лечебните си свойства обезврежда холестерола, понижава кръвната захар и подобрява обмяната на веществата. Помага в борбата с диабета, има тонизиращо действие при отпадналост и хронична умора, подобрява апетита, използва се срещу болести на далака и ревматизъм.

 

Сминдухът често се използва за увеличаване на кърмата. Той често се използва от натуропатите при храносмилателни разстройства.

 

При метеоризъм и зле работещ черен дроб често се използва отвара от семена или леко печени прах. Чаят, направен от тилчец
понижава високата температура и според аюрведичната медицината, действието му е близко до това на хинина.

 

Сминдухът притежава естрогенни свойства и помага за повишаване на либидото.

 

Той се използва и за облекчаване на симптомите и дискомфорта, които възникват по време на менопаузата. Той се използва за намаляване на горещите вълни и колебания в настроението, които са общи симптоми на менопаузата.

 

Чаят, направен от печените семена от сминдух намалява дискомфорта и интензивността на симптомите при предменструален синдром.

 

Ето и точната рецепта за чай от сминдух, която гарантира, че ще извлечете всички ползи от подправката:

 

В 500 мл студена преварена вода изсипете две супени лъжици семенца сминдух, счукани на прах. Отделете настрана сместа и я забравете за 2,5-3 часа.

 

След това сложете съда с нея на котлона и го махнете от огъня, точно когато всичко започва да завира. Прецедете веднага.

 

Чай от сминдух трябва да се пие в количество от 50 мл по 4-5 пъти на ден.

 

Веществата, отделяни от семена по време на топлинната обработка, насърчават нормалното храносмилане и водят до нормализиране обмяната на веществата.

 

Ужасно Ви мирише устата?

Коментари

Новини Варна