Райна Кабаиванска с наградата "Мария Калас"
Примата е първата чужденка с това отличие
Публикувана: 4 Aug 2019 | 12:55

Примата Райна Кабаиванска получи наградата "Мария Калас" във Верона и стана първата чужденка, която взема голямото отличие.


Церемонията по връчването бе кулминацията на събитията по време на фестивала "Мария Калас", който се провежда под егидата на фондация Арена ди Верона. Учредената през 2013 г. награда се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона.


Дебютът на Райна Кабаиванска в най-прочутия в света античен театър е през 1970 г. в "Манон Леско". Партнира й Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти. През 1997 г. е последното излизане на Кабаиванска на Арената, заглавието е "Мадам Бътерфлай", а диригент е Даниел Орен. Постановката на Бени Монтресор е сътворена единствено за
българското сопрано.


Последният спектакъл е сбогуването на Кабаиванска, тогава на 63 г., с ролята на Чо Чо Сан. След финала му, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска вдига ръка към небето и казва: "Посвещавам го на теб, Мария".


През септември, между 10-ти и 29-ти, Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-ти Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет.


Dnes.bg


Четете още: Фестивалният комплекс приютява единственото по рода си модерно сатирично шоу на 3 август

Коментари ( 0 )