IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новина на деня
16:49 | 17 март 2015
Обновен: 22:11 | 10 март 2024

Проектът за канал между Варна и Русе влиза в Министерския съвет

Идеята бе подкрепена единодушно от членовете на Регионалния съвет за развитие на район Северен-Централен

По материала работи: Златина Добрева
Схема на одобреното трасе от Варна до Русе с дължина 192 км.

Регионалният съвет за развитие на район Северен-Централен, който функционира в рамките на Министерския съвет, подкрепи проектната идея за изграждане на плавателен канал между Русе и Варна. Това стана по време на днешното 25-о заседание на Съвета, свикано и открито от областния управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев.


Както “Черно море” вече писа, реализацията на проекта бе предложена преди време на вниманието на китайския посланик у нас от страна на губернатора на Варна.

 

“Маршрутът на канала е 192 км. Като започва от Русе, преминава в близост до Разград и Русе и завършва във Варна. Стойността на проекта е 3,6 млрд. лв. Реализацията му не е осъществена поради невъзможността на държавата да го построи заради големината на разходите”, коментира по време на заседанието областният управител на Русе Стефко Бурджиев, цитиран от “Фокус”. Каналът, освен за развитие на речния и морския транспорт, ще служи и за напояване на плодородните почви в Добруджа и Лудогорието, както и за промишлено водоснабдяване на Северна България, добави той.

 

Реализирането на проекта ще окаже значителен ефект върху икономическата активност в Северен централен район и ще засили неговите връзки със страните от средното и горното течение на граничната река. Плавателният канал ще съкрати водния път от Западна и Средна Европа до Черно море. По този начин ще се ускори превозът на товари и ще се засили водният транспорт, който е екологичен и евтин.

 

След като предложението бе прието от Съвета, то ще бъде внесено в Министерския съвет. След това ще се търси финансиране от страна на частни инвеститори или от Европейския съюз.

Коментари

Новини Варна