IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
18:59 | 26 април 2015
Обновен: 15:38 | 16 април 2024

ИАРА подобрява взаимоотношенията си с рибарските сдружения

До края на годината се очаква да бъде изяснена собствеността на терена, за да тръгне изграждането на новото рибарско пристанище на Варна

По материала работи: manager
Стефан Бакърджиев, началник на отдел ”Рибарство и контрол”-Варна, към ИАРА

За подобряването на взаимоотношенията между ИАРА и рибарските сдружения, за възможностите, които се откриват пред дребните рибари в региона, разговаряме със Стефан Бакърджиев, новия началник на отдел ”Рибарство и контрол” – Варна, към изпълнителната агенция. Той е роден на 5 септември 1967 г. в с. Хлябово, община Тополовград. Завършва Икономическия университет, специалност „Счетоводство и контрол”, и от 28 години живее във Варна. Отначало работи в частния сектор- основно в търговията и ресторантьорството,  после  5 години в община Варна като старши инспектор по туризма. Избран е за кмет на родното си село, но по средата на мандата се отказва и се прибира обратно във Варна. От 16 февруари т.г. е началник на отдел „Рибарство и контрол”- Варна, към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

 

- Какво ново могат да очакват местните рибари от новото ръководство на ИАРА - Варна?


- Аз съм последователен човек и искам да продължа добрите практики от предните години. Залагам като свой приоритет подобряването и засилването на контролните функции, на прозрачност в моите действия, а също и на непрекъснатата комуникация с всеки представител на рибарския бранш. Надявам се да засиля взаимодействието с останалите институции във Варна, като Агенцията по храните, с която ще извършваме съвместни проверки в търговската мрежа,с Гранична полиция, също така с Комисията за защита на потребителите в изпълнение на нашите контролни функции. 
Искам да подобря взаимоотношенията между ИАРА и рибарските сдружения. В тази насока ще засилим разяснителната политика, що се отнася до всичко ново, което се въвежда от наша страна, на помощта, която оказваме при попълването на техните документи, на повишения контрол и мониторинг върху рибата. В това отношение всички рибари могат да разчитат на нашето пълно съдействие. Обслужването на всеки, който дойте при нас в агенцията, ще се извършва при много добро отношение и при абсолютно зачитане на неговите права. Така че пак повтарям, залагаме на две основни неща: да засилим контролните функции и да подобрим имиджа на варненския отдел.

 

- Можеше ли да успокоите дребните рибари, че няма опасност от въвеждането на задължителен регистрационен режим за техните лодки? Какъв ще бъде нормативният режим за тях през годината?

 

- С още една година се отлага регистрацията на рибарите с малки плавателни съдове като юридически лица и използване на касови апарати. Това стана с приемането на  законопроект, който премина на първо и второ четене в парламента. Предвиждат се промени за отпадане на регистрацията на рибарски лодки под 10 м. Работи се в тази посока и до края на тази година очаквам  да стане факт. Това ще облекчи както самите рибари, така и нашата администрация.


- Има ли стратегия за подпомагане на дребните риболовци?

 

- Пак казвам, стратегията ни е насочена към непосредствената разяснителна работа с всеки рибар, в подпомагането им, що се отнася до нормативните изисквания,която трябва да извършват. По принцип за нас няма разлика между собственици на големи и малки плавателни съдове, с всички се опитваме да работим еднакво обективно и в тясна взаимовръзка.

 

- Колко са рибарските лодки в района на ИАРА- Варна, и колко от тях се занимават със стопански риболов?

 

- Не мога да кажа колко са точно рибарските лодки, тъй като голяма част от тях прекратяват стопанските си действия поради икономически причини. От началото на годината са издадени 322 разрешителни за стопански улов с рибарски съдове.

 

- Какво става с идеята за ново рибарско пристанище във Варна? Наскоро в медиите имаше информация, че в Дуранкулак общината получава парцел край морето, където ще прави пристан за рибарите…

 

- В момента се работи много активно при областния управител за новото рибарско пристанище във Варна. Изяснява се собствеността на терена за него в района на кв. „Аспарухово”. За изграждането му ще се търси европейско финансиране. Но за да тръгне процедурата, първо самото пристанище трябва да бъде регистрирано като такова. А за да стане това, е нужно да бъде изяснена собствеността на терена, където ще бъде разположено. Така че сега тече основният етап, от който зависи реализирането на проекта. Надявам се да стане факт през тази година. Тогава вече ще можем да говорим за нещо реално, което започва да се прави. 


- Колко рибарски кораба в района на ИАРА- Варна, усвояват квотата за калкан?

 

- Тази година сме издали 58 специални разрешителни за улов на калкан.  Част от регистрираните рибарски кораби не подновяват своите разрешителни ежегодно и това води до отнемане на правата им. Миналата година пак бяха издадени 58 разрешителни. 


- Какви нормативни промени, свързани с рибарския бранш, да очакваме тази година?

 

- Работи се по нови промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които ще бъдат приети през тази година. Те са насочени основно към подобряване на контрола в нашата дейност. 


- Какво показа приключилата проверка от Европейската комисия в ИАРА - Варна?


- От 14 до 15 април имахме проверка от Европейската комисия. Съвместно с представители на ЕК и инспектори на ИАРА – Румъния, извършихме проверки в търговската мрежа и лодкостоянки. На основата на съвместния план за работа с Гранична полиция бяха извършени и проверки на море на риболовни кораби при разтоварването им.
Според нас проверката приключи успешно,като не бяха констатирани сериозни нарушения. Беше отбелязан напредък в работата ни и бяха направени препоръки за подобряване на резултатите от нея.Това ни кара да се надяваме на положителен доклад от Европейската комисия

 

Стефан Денков 

 

Коментари

Новини Варна