IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
13:25 | 24 юни 2015
Обновен: 13:07 | 19 април 2024

Холандски кораб ще проучва в наши води

Научните изследвания ще се извършат от 1 до 17 септември

По материала работи: Златина Добрева
Холандски кораб ще проучва в наши води

Правителството разреши пребиваването на научно-изследователския кораб Pelagia, плаващ под знамето на Кралство Нидерландия, в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България в периода от 1 до 17 септември т.г. Корабът ще бъде на океанографска експедиция във връзка с реализацията на проект по програмата PHOXY.

Основна цел на проекта е да се проучи взаимодействието между някои химични елементи в различните окислително-редукционни слоеве, динамиката в тези слоеве и зависимостта им от влиянието на богатите на кислород води от Босфора и големите северни реки, опазването на органичната материя. Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват с безопасни методи и средства.

Дейностите по реализацията на проекта се финансират от организацията за научни изследвания на Нидерландия и Европейския съвет за научни изследвания (ERC). Освен учени от Университета в Утрехт, в експедицията участват и партньори от САЩ, Румъния и Турция.

Коментари

Новини Варна