IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
09:09 | 25 юли 2016
Обновен: 00:51 | 22 април 2024

По ОП ”Рибарство” от август тръгва финансовата подкрепа за нови аквакултури

За първи път се въвежда изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще съкрати срока за тяхното одобряване и ще пресече съмненията за корупция

По материала работи: Пламен Янков
По ОП ”Рибарство” от август тръгва финансовата подкрепа за нови аквакултури

Най-късно в началото на август ще бъдат отворени първите две мерки по Оперативна програма „Рибарство и морско дело” за периода до 2020 г. Това са мерките 2.2 и 5.4 - първата е за насърчаване на инвестиции в сектора на аквакултурите, а втората - в преработването и предлагането на пазара, съобщи за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, председател на браншовото сдружение „БГ ФИШ”, който е член  на Комитета за наблюдение на програмата за морско дело и рибарство. По неговите думи общественото обсъждане на подготвената процедура за одобряване на проектите, които ще бъдат финансирани, приключи през пролетта и на 15 юли трябваше да бъде отворена мярката за преработката, а до края на месеца и за аквакултурите, но се получи забавяне заради някои последни уточнявания. Сега имали обещанието на ресорния зам.-министър на земеделието и храните, че срокът за старта повече няма да бъде протакан. През новия програмен период трябва да бъдат усвоени 222 млн. лв., от които 172 млн. лв. са от европейските фондове, а останалите 50 млн. лв. от националния бюджет.

 

След като минаха и последните бележки в Комитета по наблюдение на програмата, графикът с  мерките, които ще бъдат отворени до края на тази година, вече е качен на страницата на МЗХ. Това заяви за в. „Черно море” Стилиян Петров, младши експерт в дирекцията по морско дело и рибарство, който участва в провелия се наскоро форум за насърчаване на рибарството във Варна. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 60 дни от датата на обявяване на процедурата.

 

Над 18 872 000 лв. са заделени

за финансиране на инвестициите в производството на аквакултури. Залага се на проектите за нови и модернизация на съществуващите стопанства, включително за купуването на оборудване за предпазването им от диви хищници, за преминаването към възобновяеми енергийни източници и др. По тази мярка е предвидено  50% от вложените инвестиции да бъдат безвъзмездно финансирани. 

 

 

В началото на август ще стартира и приемът на проектите по мярка 5.4 - преработване на продуктите от риболов и аквакултури и тяхното предлагане на пазара. Субсидирането ще бъде също върху половината от направените разходи, като общият размер на финансовото подпомагане по мярката е 10 млн. лв. Инвестициите са насочени към подпомагане преработването на улова на риба, и то така, че да се намали енергоемкостта му и в същото време да се ограничи въздействието върху околната среда, особено при третиране на отпадъците. Акцентува се и върху условията на труд, подобряването на безопасността, хигиената и здравето на работещите в рибопреработвателните предприятия.

 

Важно е да се отбележи, че за разлика от изминалия програмен период, когато документите на кандидатите за финансиране по ОП ”Рибарство” се подаваха в Изпълнителната дирекция по рибарство и аквакултури (ИАРА), сега

 

цялата процедура се поема от дирекцията

„Морско дело и рибарство” към Министерството на земеделието и храните (МЗХ), обясни за в. „Черно море” Катя Антонова, главен експерт в ИАРА. Занапред експертите от агенцията само ще оказват методическа помощ на кандидатите. И още нещо много важно - въвежда се изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез информационната система за управление и наблюдение. В тази връзка всеки кандидат ще трябва да използва  квалифициран електронен подпис, подчерта Катя Антонова. Предложенията и коментарите ще бъдат представени като свободен текст в рамките на електронното писмо (e-mail), без да се сканират в отделните документи, обясни експертът. Всички уточнения, корекции и въпроси, свързани с процедурата по кандидатстването до одобряването на проекта за финансиране, ще стават само по електронен път. Това се прави за първи път у нас и се въвежда по настояване от Европейската комисия, за да се намали бюрокрацията при кандидатстването и да отпаднат всички възможности за корупция. Другото предимство на електронното кандидатстване е, че значително се намалява времето за одобряване на проектите в сравнение с предходния програмен период, уточни Катя Антонова. Всеки кандидат ще може да получава консултантска помощ пак от страницата на МЗХ- раздела за въпроси и отговори.

 

ПОВЕЧЕ ОТ 14,5 МЛН. ЛВ. ЩЕ БЪДАТ НАСОЧЕНИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ, които ще помогнат за повишаване ефективността на контролните функции на ИАРА върху риболова в Черно море.

 

През третото тримесечие предстои да стартират мерките, насочени към

 

насърчаване на устойчиво в екологично отношение

„иновативно, конкурентоспособно и основано на знания рибарство, характеризиращо се с ефективно използване на ресурсите“. За иновации по едната от тях, свързани с опазване на морските биологични ресурси, са заделени общо 1 млн. лв. , като съфинансирането е 100%. 

 

По другата мярка 1.3 - окончателно преустановяване на риболовните дейности, са предвидени 1 681 035 лв. Както и през миналия програмен период от нея могат да се възползват най-вече кандидатите за скрапиране (бракуване) на своите риболовни кораби или пък за модифицирането им да извършват други дейности, различни от търговския риболов. И тук съфинансирането е 100%.

 

До края на годината трябва да бъде отворена и мярката за диверсификация и нови форми на доход в бранша. От нея наред с предприятията, които искат да подобрят своята конкурентоспособност, може да се възползва и често пренебрегваният дребномащабен крайбрежен риболов. По нея има 1,5 млн. лв., които ще бъдат насочени за преминаване към такива нови форми за допълнителен доход, като риболовния туризъм, ресторантите, екологичните услуги и др.

 

Значително повече средства (10 млн. лв.) има по другата мярка - 1.8, която също стартира през четвъртото тримесечие. Тя е за инвестиции в съществуващите рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки.

 

Най-големият финансов ресурс,

който надхвърля 31 753 000 лв., се заделя за местните инициативни рибарски групи (МИРГ). Той е по мярка 4.2 - повишаване на заетостта и териториалното сближаване, която ще бъде отворена до края на годината.

 

В. „Черно море” припомня, че наскоро по време на бизнесфорум министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви за създаването на нови 8 рибарски групи, които ще бъдат финансирани от новата оперативна програма за морско дело и рибарство. В момента по Северното Черноморие има две МИРГ: Шабла – Каварна - Балчик и Бяла - Долни чифрик - Аврен. Идеята за създаването на местните рибарски групи е да се насърчава икономическият растеж, да се създават нови работни места и трудова мобилност в регионите, които зависят от риболова, аквакултурите и други сектори на морската икономика.

 

Според обявения график от МЗХ предстои

 

да бъдат отворени и други 5 мерки

от новата оперативна програма. Едната е за инвестиции за засилване на технологичното развитие, иновациите и трансфера на знания в бранша. Тя е в размер на 1 млн. лв., като съфинансирането е 100%. Предстои да стартира и приемът на проекти по мярка 5.1. - подобряване на пазарната организация, търсене на нови ниши за продуктите от риболов и аквакултури, като общо са заделени 1 897 155 лв.

 

Сериозна сума в размер на 14 542 923 лв. е отделена специално за ИАРА като бенефициент. Тя е за 100-процентово финансово подпомагане при реализацията на проекти, насочени към мониторинга, контрола и изпълнението му чрез повишаване на институционалния капацитет и ефективността на публичната администрация, като изрично се подчертава: „без да се увеличава административната тежест”. Става дума за инвестиции в ИАРА на нови компютърни технологии, системи за откриване на кораби (VDS), за видеонаблюдение и компютърни мрежи,свързани с обмяната на данни, и т.н. Тоест, на всичко онова, което ще направи по-ефективни контролните функции на агенцията.

 

 

 

И ПРЕЗ НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ НАСЪРЧАВА скрапирането (бракуване) на стари риболовни кораби или пък модифицирането им да извършват други дейности.

 

Стефан Денков

Коментари

Новини Варна