IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
14:28 | 14 ноември 2016
Обновен: 22:38 | 4 март 2024

Европейски туристи оценяват позитивно България

Българите са единствените, които се изказват предимно негативно за страната като туристическа дестинация

По материала работи: Юлиян Атанасов
Европейски туристи оценяват позитивно България

Европейските туристи са изключително доволни от преживяването си в България според проучване на българската агенция за медийни анализи Персептика. Коментиращите в социалните мрежи са предимно позитивно настроени към българските курорти и туристически обекти. Проучването обхваща 82 662 споменавания в социалните и традиционните онлайн медии за периода февруари-юли тази година. През последните два месеца агенцията отчита значителен ръст на споделянията на туристите за преживяванията си в България в социалните мрежи Twitter и Instagram. Големите летни курорти като „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“ очаквано са най-коментираните дестинации, тъй като те са и най-посещавани от чуждестранните туристи. Туристите, идващи от страни, които имат развит морски туризъм (Испания, Франция, Португалия, Хърватска), се фокусират върху други части на България като градовете Пловдив и Велико Tърново.

 

Руснаците, които най-много почиват в България, генерират и най-голям брой коментари по темата. 43% е делът на руснаците от общия брой споменавания, като той надвишава процентния дял на почиващите руснаци в страната. Три от четирите водещи държави по брой коментари са част от бившия СССР - Русия, Украйна и Беларус. Румънците генерират 7 886 коментара, докато руснаците са безспорен лидер с 35 532 публикации. Съдейки по броя коментари в мрежата (8 847 споменавания), броят почиващи беларуси в страната също не е малък. Проучването показва още, че отразяването на страната ни като туристическа дестинация в държави извън ЕС отговаря за две трети от общия брой споменавания. 68% от руснаците оценяват позитивно туристическите си преживявания, докато положителните коментари от беларусите са 71%. Само 16% от руснаците не са доволни от почивката си спрямо 6% негативни мнения от беларуси. В същото време всеки шести сърбин, коментирал темата, изразява своето негативно отношение спрямо курортите ни.

 

Значителна разлика се открива и при възприемането на България от страна на почиващите от Западна Европа спрямо тези от Източна Европа. Първите се влияят най-вече от новини за България, които не са директно свързани с туризма. Най-отличаващият се фактор, който негативно повлиява имиджа на страната ни е отношението на България към бежанците и мигрантите. Тези теми са едни от основните причини датските, белгийските и норвежките граждани да избягват страна, която има лошо отношение към бежанците. Престрелките по курортните комплекси също не допринасят за доброто име на България. В същото време източноевропейците се наслаждават на всеки аспект от почивката си в България. В социалните мрежи те споделят добрите си впечатления за чистите плажове, вкусната храна и приятната и автентична атмосфера на градове като Несебър и Созопол и дори тяхната добра инфраструктура.

 

Над половината от всички мнения, изразени онлайн, критикуват резултата от дейността на местната туристическа индустрия по Черноморското крайбрежие. На потребителите не им се нравят презастрояването, боклуците, мръсотията и увеличаващите се цени, които не отговарят на качеството на предлаганата услуга. Много от тях заявяват, че биха предпочели да почиват в Гърция, а допреди опита за преврат през юли и в Турция. Чистите недокоснати плажове на Гърция често се посочват като пълната противоположност на текущото състояние на Българското Черноморие и особено на неговата южна част. Достъпът до евтини самолетни билети, предлагани от нискотарифни компании, също оказва въздействие върху българските потребители, подтиквайки ги да предпочетат почивка в чужбина.

 

От друга страна на Северното Черноморие се гледа като на изключение с това, че има все още незасегнати от масовия туризъм и презастрояването плажове. Въпреки това мнозина виждат непосредствена опасност и за тези последни девствени кътчета по Черноморието.

investor.bg

Четете още: В морските ни пристанища въведоха електронен регистър и при маневрите на корабите

Коментари

Новини Варна