Грешно тълкувание на наредба изкара рибари на протест във Варна
Над 30 риболовни кораби протестират във Варненския залив около Морска гара
Публикувана: 5 Jan 2017 | 12:35
Снимки: Ели Маринова

Грешно тълкувание на министерска заповед, касаеща вида риба, която е разрешено да се лови е причината да излязат на протест във  Варненския залив над 30 рибарски кораби. В двучасовото шествие на рибарите се включиха представители на морския риболовен сектор от Варна, Каварна и Балчик. Те настояват за пореден път за оставката на ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Това е поредният протест на представителите на бранша, след проведените в Бургас в края на миналата година. През декември десетки рибари от цялото Черноморие изразиха недоволството си от работата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

 

 „Към рибари от цялото Черноморие редовно са отправяни открити заплахи от страна на ИАРА - каза Емил Милев от Сдружение "Черноморски изгрев“. Време е да се сложи край на тази некомпетентност на ръководството и превръщането на ИАРА в частна фирма за репресии и печелене на пари. Протестът е срещу липсата на управление и липсата на визия, неправомерните  наказателни мерки, които са предприети срещу нашите колеги. Редовно се пишат актове без смисъл, грешно се тълкуват заповеди и нормативни актове. Години наред работим по един и същ начин и изведнъж се оказва, че сме бракониери и престъпници. Ние не приемаме третирането на риболовния бранш като престъпен. Промени се тълкуването на заповеди на министъра, които ние изпълняваме. Заповедта е направена за 3 години. Това ни дава предвидимост. Дава ни право да работим в определени зони в морето. Новото управление на ИАРА ги извъртя в друга посока. Според заповедта, ние можем да работим с „преходни“ пасажи риба от 15 септември до 15 декември.

 

 Преходни риби са сафрид, чернокоп и барбун – видовете, които чакаме цяла година и които съставляват  90% от целогодишния ни улов. Преди два месеца от ИАРА заменят думата „преходни“ с „проходни“. „Проходни“ риби са само карагьоз и есетрови риби. На нас само те не ни вършат работа. Уловът на есетровата риба е забранен със закон. Ако  това не е некомпетентност от страна на агенцията, как да го нарека? На наши колеги е наложена глоба за това, че на два метра от брега пренасят риба. Как да я пренесат? Със самолет ли? На юг има наказани 3-4 кораба. Към Каварна са наказани други кораби. На последните протести много от рибарите се оплакаха от репресии и неправомерни глоби от страна на служители на Агенцията. Търпим финансови загуби. Във Варна са засегнати около 50 кораба, занимаващи се с промишлен риболов. В цялото ни крайбрежие са около 100 – 120 кораба – допълни Милев.

 

„Не сме престъпници и убийци – възкликна друг рибар, Христо Спасов. Следващият път ще дойдем със сопите. Нашата професия е много рискована и явно тя се неглижира и не се уважава. Да дойдат от ИАРА да изкарат 24 часа с нас на кораб. Няма да ги изкараме навън, ще им пуснем и филм да гледат. Само да дойдат, за да видят колко е опасно и отговорно. А ние все пак изкарваме част от полезната храна за българина. Време е да се спре с некомпетентното им отношение" – допълни Спасов.

 

Протестът се проведе в новия канал море-езеро. Корабчетата потеглиха от рибарското пристанище в "Аспарухово" и направиха двучасова обиколка до Морска гара и обратно. Стачката може да създаде известни затруднения на корабоплаването в района. „Корабите, дошли от цялото Черноморско крайбрежие ще останат във Варна засега. Това ще бъде последният ни протест при това правителство. Разчитаме на това управление да вземе решение, да реагира. За нас всеки ден е загуба. Надяваме се Министерството на земеделието да отстрани от постовете им ръководните лица в ИАРА заради некомпетентно отношение" – категорични са рибарите.

Ели Маринова

снимки авторът

Още от: Морски бизнес

Коментари ( 0 )