IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
15:18 | 9 януари 2017
Обновен: 18:43 | 28 март 2024

Назначават още 80 матроси във ВМС

С бойни демонстрации откриха новата учебна година във Военноморска база – Варна

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Нови 80 матроса ще бъдат назначени в редиците на Военноморските сили през тази година. До края на януари ще бъде обявен конкурс. Това заяви при откриването на учебната година в Пункта за базиране командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.


Новата учебна година във военните формирования на Военноморската база, дислоцирани в Пункта за базиране във Варна, е открита. Под звуците на химна на България тържествено бяха вдигнати националният флаг, военноморският флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев поздрави моряците с началото на учебната година. Беше отслужен водосвет. През тази година не се предвиждат съкращения в състава на Военноморските сили, каза след церемонията контраадмирал Митко Петев.


„Предвидени са мероприятия по попълване съответно комплекта на въоръжените сили за ВМС, това означава, че до няколко седмици, до края на януари ще бъде обявен конкурс за нови 80 матроса“, каза Митко Петев. 


По традиция учебната година започна с демонстрации. Беше показано обезвреждане на невзривени боеприпаси на брега. Водолази от Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители извършиха практическо спускане. На танкера бункеровчик „Балчик“ се продведе учение по гасене на пожар, предизвикан от лесно запалими течности. Най-атрактивно беше спасяването на бедстващи хора във водата с вертолет „Пантер“ от авиобаза „Чайка“.


Сред основните предизвикателства тази година пред ВМС са доразвиване на отбранителните способности с поддържане високо ниво на подготовка на личния състав, както и закупуването на нови кораби.

 

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна