IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
12:36 | 10 март 2017
Обновен: 12:11 | 25 април 2024

Над 50 % от уловените миди се изнасят от страната

Йордан Господинов, Бг фиш: Не се опаковат съгласно изискванията, не се етикират правилно,не се пречистват

По материала работи: Юлиян Атанасов
Над 50 % от уловените миди се изнасят от страната

Мидите, уловени в морето, не се опаковат съгласно изискванията, не се етикират правилно,не се пречистват и се експедират от обекти или транспортни средства, които не отговарят на изискванията на регламента. Това съобщи пред „Агрозона“ Йордан Господинов, председател на „БГ ФИШ“. „Това е казус за решаване, необходима е система от действия, които да извърши държавата за да не спре този бизнес. Изискванията за етикетирането на мидите се намират в Регламент 853/2004 – всяка една храна трябва да бъде заготвена, опакована и етикетирана в обект, одобрен от БАБХ. Масово обаче това не се спазва. Чувалите за захар, площадките на пристанищата  и бусовете не са такива обекти. Мидите се експедират от обекти или транспортни средства, които не отговарят на изискванията на регламента. Най-често това се върши от фирми или лица, които единствено имат разрешителни за експедиционен център, а такъв физически няма или не съответства на изискванията на регламентите от хигиенният пакет/ХП/ – тоест преминават към сивия сектор“, каза Господинов.

 

„За последните 10 години се въведоха много европейски и национални изисквания за тази дейност. Съвестните хора построиха предприятия, за да изнасят бели миди си закупиха специална техника за сортиране, пречистване и опаковане, и в един момент се оказа, че повече от 50 % от мидите се ловят, товарят се в разни бусове и се изнасят“. Ние имаме претенции към сивата икономика. Такива търговци стават все повече, защото знаят, че ще им се размине. Когато даден продукт се извади от морето, той трябва да отиде в даден обект, предприятие или експедиционен център. В момента се издават документи за експедиционен център на хора, които нямат такъв. Те просто товарят чували с миди в автомобилите, пишат им документи и изнасят. По този начин компрометират България пред Европа. Изнася се стока, на която ако бъде направена проверка, веднага ще се установи, че не е редовна“, категоричен бе председателят на „БГ ФИШ“.

 

http://agrozona.bg

Четете още: Бълкерът „Виден“ е новото попълнение на Параходство БМФ

Коментари

Новини Варна