IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
12:25 | 21 март 2017
Обновен: 01:46 | 16 април 2024

Създаден е общ план за опазване на Черно море от отпадъци

При обсъждането му само Русия се въздържа, предстои ново гласуване

По материала работи: Борис Проданов
Създаден е общ план за опазване на Черно море от отпадъци

Таня Милкова – началник на отдел „Опазване на морските води и мониторинг“ в Басейнова дирекция „Черноморски район“, разкри план за взаимодействие на страните в региона по отношение чистотата на Черно море. Той е свързан с управлението на морските отпадъци.

 

„Създаден е регионален план за действие в рамките на Букурещката конвенция, който беше предложен за обсъждане, при което се въздържа само Русия. Съответно се очаква в рамките на тази година ново гласуване след съответните редакции. Планът включва общи дейности за превенция за постъпване на отпадъци в морската вода. Това е ефективен общ път за справяне с проблема. В крайна сметка всички имаме интерес за по-чиста околна среда“, обясни Таня Милкова.

 

Тя обаче уточни, че сантийните води се регламентират от нашето законодателство – както и всички отпадъци от корабите.

 

В контекста на общите усилия за опазването и подобряването на морската околна среда, във Варна се състоя обсъждане на експерти. Бяха планирани и още предстоящи действия за стартиране изпълнението на програмата от мерки и начините за по-добро сътрудничество между компетентните органи и заинтересованите страни. Споделен беше германският опит. Свои представители имаха Министерството на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, МРРБ, Министерство на енергетиката и техни регионални подразделения, областни администрации и черноморски общини, браншови и неправителствени организации и университети. Гост на дискусията беше и областният управител на Варна Тодор Йотов.

 

Специално внимание беше отделено на Морската стратегия на Р България. С нея се въвеждат и принципи на дългосрочно планиране и координация между компетентните органи, имащи отношение към опазването на морската околна среда.

 

Световният ден на водата – 22 март (утре), е идеален повод да си припомним задълженията които имаме към опазването на Черно море, припомниха организаторите на дискусията.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Експерт: Черно море е в добро екологично състояние

Коментари

Новини Варна