IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
09:13 | 18 април 2017
Обновен: 21:26 | 25 март 2024

Влезе в сила тотална забрана за улов на риба

От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури ще следят дали се спазват ограниченията

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

От днес до 2 юни през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно–лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. Това е разпоредено със заповед на служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Решението за изместване на началото на забраната от 15 на 18 април 2017 г. е поради съвпадение с големия християнски празник Великден. Забраната е съгласно разпоредбите на Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА), с които се определят срокове на забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване.

 

За рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни т.г.


До 15 май включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав.


В същия период е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта.


Забранен е и уловът на калкан във водите на Черно море до 15 юни (вкл.) съгласно Регламент (ЕС) 2016/2372 на Съвета от 19 декември 2016 г. за определяне на възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси за 2017 г. в Черно море.


През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди трябва да бъдат извадени от водата.


За област Варна е разрешен любителският риболов през периода на забраната в язовирите „Комарево”, „Доброплодно” и в рибно стопанство „Пода”.


От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури информират, че за периода от 1 април до 12 април инспектори са извършили общо 527 проверки на територията на страната. Установени са 38 нарушения, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения.


Иззети са мрежи с обща дължина 3 630 м, 5 лави с 380 куки, 13 въдици с макари и една лодка с твърд корпус. Количеството иззета риба е 180 кг.


Проверките са извършени на река Дунав, река Тунджа, в акваторията на Черно море, на язовирите “Ястребино”, “Пясъчник”, “Тича” и “Телиш”, както и на обекти за продажба на риба и рибни продукти в търговската мрежа.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна