IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
08:55 | 29 май 2017
Обновен: 06:36 | 16 април 2024

Осигурява се публичен достъп до разработките

Тема с продължение

По материала работи: Пламен Янков
ПРОДЪЛЖАВА РАБОТАТА и по уникалната разработка на подводния робот.

Наред с надводния дрон инж. Константин Щерев продължава работата и по уникалната разработка на подводен робот, за който вече информирахме във в. „Черно море”, броят от 27 март т.г. По неговите думи екипът му се занимава не само с използването, но и с въпроса как могат да се правят подобни апарати. Защото тази тема била слабо засегната в науката.

 

Много световни компании произвеждат различни видове роботи, но разработването им остава търговска тайна и не се разпространява в бюлетини и алманаси за изследванията. Затова неговото създаване се е оказало голямо предизвикателство пред инж. Щерев. Всеки детайл е прецизно изработен от неговия екип и на него спокойно може да пише ”Произведено в България”. Ние сами си финансираме труда и материалите както за подводния робот, така и за надводния дрон. Един вид благотворителност. Идеята е това да излезе като проект с отворени врати. Тоест за цялата информация по неговото разработване да има публичен достъп, като това също ще бъде реализирано и поддържано от нашия „Черноморски изследователски фонд”, обясни инж. Щерев. 

 

Стефан Денков

Коментари

Новини Варна