IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
09:00 | 5 юни 2017
Обновен: 06:41 | 21 април 2024

Проф. д-р Снежана Мончева, директор на Института по океанология при БАН: Има шанс кораб „Академик” отново да плава след месец

Варненските и румънските океанолози подписаха меморандум за близко сътрудничество. Приключи първата съвместна експедиция в Черно море с румънския научноизследователски кораб "Mare Nigrum"

По материала работи: Пламен Янков
проф. Снежана Мончева

Обединяването на усилията на варненските и румънските океанолози с наскоро подписаното споразумение за близко сътрудничество и взаимодействие между Института по океанология във Варна и сродния институт  “ГеоЕкоМар” в Констанца, Румъния, определи темата на нашия разговор с проф. д-р Снежана Мончева, новият директор на ИО - БАН. Тя оглавява института от 17 януари т.г. Завършила е СУ ”Климент Охридски” и още от началото на кариерата си, която започва в Института по рибни ресурси, има възможността да работи с най-добрите ни изследователи на морето. От 1989 г. преминава в Института по океанология, секция „Биология и екология на морето”, като от 2001 г. до 2015 г. е негов заместник- директор.

 

- Проф. Мончева, какво наложи подписването на това споразумение?

- С колегите от института “ГеоЕкоМар” ни свързва дългогодишно партньорство по една или друга тематика в изследването на Черноморския басейн. И двете страни сме удовлетворени, че най-накрая то бе официално споделено с подписването на меморандум за сътрудничество и набелязването на конкретни действия за неговото осъществяване. Това стана на 15 февруари т.г. по време на работна среща в Института по океанология. Първата стъпка в рамките на споразумението беше проведената първа съвместна експедиция в Черно море с техния научноизследователски кораб "Mare Nigrum" (в превод „Черно море”). Тя стартира от 10 май в румънски води, а от 20 май премина в български води и завърши на 25 май.

 

ПЪРВАТА СЪВМЕСТНА ЕКСПЕДИЦИЯ В ЧЕРНО МОРЕ беше извършена с румънския научноизследователски кораб "Mare Nigrum”.

 


- Значи  сега преминавате към официално обединяване на усилията на двата института?...

- Да. И това вече става много по-канализирано и целенасочено. Един от акцентите ще бъде обединяване на усилията в подготовката на съвместни проекти. По принцип така и тръгна нашето сътрудничество - съвместни публикации, участия в съвместни експедиции. Както вече споменах, тази експедиция в Черно море е първата в реализацията на меморандума. Защо е от изключително важно значение? По няколко причини. На първо място съвместната експедиция дава възможност на екипите на двата института, включително и на България и Румъния, на държавно равнище да синхронизираме методологиите и стратегиите за мониторинга на Черно море. Това е от особено значение, тъй като нашите две страни сме членки на Европейския съюз. Това изисква като единствени страни от общността в Черноморския регион да хармонизираме усилията и натрупаното познание при внедряването на европейските директиви за опазване на околната среда, в случая - директивата за морската стратегия. Догодина двете държави са длъжни да подготвят доклад-оценка на напредъка по постигане на добро екологично състояние на морската среда за първия шестгодишен цикъл. Той стартира през 2012 г. с подготовката на доклад „Първоначална оценка на състоянието на околната среда“. В нашия институт тя беше изготвена от екип, ръководен от мен и доц. д-р Валентина Тодорова, с участието и на колеги от други институти в страната. Респективно “ГеоЕкоМар”, който има аналогична функция в Румъния,  също прави оценки за състоянието на околната среда в тяхната територия на Черно море, с които двете държави се отчитат през Европейската комисия. 


- Казахте за първата, а коя е другата причина?

- Втората особено важна причина за провеждането на съвместната експедиция е свързана със сегашното състояние на нашия научно-изследователски кораб „Академик”. Факт, който отдавна се коментира в медиите и е известен на обществеността. Институтът по океанология извършва мониторингова дейност, което е от национално значение, и ни е вменена с министерска заповед. Тя е свързана с набирането на проби от морската среда, за да се получи базата от данни, което става единствено чрез експедиции в морето. За съжаление, миналата година приключи експлоатационната дейност на НИК „Академик” заради задължителен 5-годишен  класов ремонт. По стечение на обстоятелствата този ремонт се забави заради проблеми с откритата обществена поръчка. И ако не беше тази съвместна експедиция с румънския кораб "Mare Nigrum", нямаше да успеем навреме да стартираме тазгодишната  мониторингова програма, за която отговаряме като институт. Така че за нас тази експедиция е много ценна.


- Докъде стигна работата по класовия ремонт на „Академик”?

- Смятам, че успешно се преборихме с проблемите, които възникнаха във връзка с обявения първи вариант на обществената поръчка, която стартира миналата година, но поради нередности я прекратих. Сега тя отново е обявена и в момента тече срокът за подаване на документите на кандидатите за участие в класовия ремонт. 

 

ПРИКЛЮЧВА ПОДАВАНЕТО НА ОФЕРТИТЕ за извършване на класовия ремонт на НИК „Академик” и ако няма спънки, през юли той отново ще тръгне да плава.

 

 

- Какъв е оптимистичният вариант за приключване за поръчката?

- Ако всичко върви без препятствия, до 5 юни трябва да бъдат подадени офертите на кандидатите за участие в изпълнението на обществената поръчка. И през юни ще стане ясен изпълнителят. Тъй като срокът за изпълнението на обществената поръчка, тоест за ремонта, е един месец, оптимистичният вариант е през юли „Академик” вече да плава и с него да продължим мониторинговата програма за 2017 г. Така че апелирам към кандидатите за участие в конкурса за отговорно и колегиално институционално отношение към изпълнението на поръчката, която да може да приключи в средата на лятото и „Академик” отново да се включи в научноизследователската програма на института.


- Кажете още нещо за приключилата експедиция?

- Това е комплексна експедиция, която покрива изследването на множество параметри, които са от съществено значение за оценка състоянието на морската среда и са в изпълнение на директивата за морската стратегия.  Така че тя е с екологична насоченост - за вземане на проби и за оценка на нисшите звена в пелагиала  (фито- и зоопланктон) и зообентоса, включително на замърсители и специфични вещества.


Впрочем искам да вмъкна и още нещо. Продължаването на съвместната експедиция на наша територия до голяма степен стана възможно благодарение изключително бързата реакция на Министерството на външните работи, което веднага издаде разрешение на румънския научно-изследователския кораб "Mare Nigrum" да влезе в българските териториални води.


- След първата стъпка с експедицията какво още предвиждате до края на годината?

- Другата стъпка на все по-близкото ни сътрудничество, също вече факт, е подготовката на два съвместни проекта, в които ще участват и други институти от България и Румъния. Финансирането е осигурено по програмата “Интерег”, като срокът за подаване на заявения интерес за участие беше до 15 май. Нашият институт подаде две проектопредложения.


Обединявайки усилията си, ние реализираме на практика съзнанието, че това е общо море. Освен това като двете държави членки на общността сме длъжни да колаборираме и да има синхрон в методологията на оценките ни. В този смисъл постигнатото споразумение за сътрудничество е много важно.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

Коментари

Новини Варна