IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
08:31 | 10 юли 2017
Обновен: 02:44 | 26 март 2024

Тръгва пилотната инсталация за ток от морето

Уникалната технология на проф. Венко Бешков за производство на електроенергия от сероводорода в морската вода привлече интереса на кувейтски инвеститори, но българският учен очаква да бъде реализирана първо у нас

По материала работи: Пламен Янков
проф. Венко Бешков

Пред прага съм вече на реализацията на технологията за производство на електроенергия от сероводорода в Черно море, съобщи за в. „Черно море”  проф., д-р т. н. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН, който е автор на уникалната разработка. 

 

Миналата година той сподели първо в нашия вестник за успешното тестване на пилотната му инсталация на борда на научноизследователския кораб „Академик”. Експериментът беше извършен в морето на 50 мили от нос Галата (виж „Добивът на ток от морето наближава финалната права” във в. „Черно море” от 12 септември 2016 г.). Тогава проф. Бешков заяви, че с проекта си участва в конкурс по линия на бизнес програма за иновации на Европейския съюз и че до месец очаква положително становище от комисията, за да получи нужните средства, с които да приключи разработката си. На въпроса за получения резултат той обясни, че бил изслушан с много голям интерес от комисията, но се оказало, че по тази програма могат да финансират само малки и средни предприятия с по 100 - 200 хиляди евро, а за неговата разработка са нужни милиони.


Като всяко изобретение и за това трябваше време, изпълнено с много експерименти,


докато се намери верният път 

 

Оптимист съм, че вече съм го открил, категоричен е авторът на уникалната технология. 


В. „Черно море” припомня, че идеята за производство на електроенергия от морето се заражда в българския учен още преди 9 години. След поредица от експерименти той стига до уникалното технологично решение за превръщане на сероводорода в ток, както става в акумулаторните батерии. Тогава в екип с колеги със сходни интереси от Грузия и Румъния кандидатства и печели финансиране по Седма рамкова програма на ЕС. Практически така започна работата по технологията за производството на електроенергия от сероводорода в Черно море, който бе на път да се превърне в световна научна сензация.


И ето, съвсем наскоро тя 

 

стана истинска сензация 

на Деветия международен панаир на изобретенията в Близкия изток, който беше проведен в Кувейт. От БАН съобщиха: „Методът и инсталацията за директен добив на електроенергия от придънна морска вода, съдържаща сулфиди (полезен модел № 1775, съвместен с РОКОН – Изследователски център АД), получи бронзов медал на изложението”. Уникалната технология беше представена от ръководителя на работния екип на проекта проф. Венко Бешков. Наградата, която му дадоха, е в категорията „Опазване на околната среда и енергетика”. Международният панаир на изобретенията е сред най-големите специализирани изложби на изобретения в Близкия изток и е втори по значимост в света. На него бяха представени около 200 изобретения от 25 страни от Азия, Африка и Европа, поясниха от пресцентъра на академията.

 

 

ПРАКТИЧЕСКИ НЕИЗЧЕРПАЕМИЯТ РЕСУРС ОТ СЕРОВОДОРОД, който обхваща целия воден пласт на дълбочина под 150 метра в Черно море, може да снабдява с електроенергия изцяло страната ни поне два века напред.

 


На изложението, където бях награден за патентованото от мен изобретение, голям интерес прояви колега от Кувейт, който работи в САЩ, и предложи заедно да кандидатстваме пред кувейтска фондация, която е готова да осигури нужното финансиране. Поканата за сътрудничество е с уговорката, че то ще се реализира на тяхна територия. Пилотната инсталация ще бъде изработена в България и транспортирана на части до Кувейт. За мен това остава като резервен вариант, защото много ми се иска да се случи у нас, обясни проф. Бешков.


Имах среща в Министерството на енергетиката, където бях изслушан и от депутати. 

 

Получих пълна подкрепа, 

но за да се заговори за осигуряване на средствата, които никак не са малко, първо трябва да им покажа пилотна инсталация, която да не захранва, както досегашната, само батерия на часовник, ами да задвижва електромотор. След като докажа тези добри резултати, министерството вече ще има основание да търси нужното финансиране. Направих промени в конструкцията на инсталацията, които вече са готови като проект, детайлите са изработени и сега предстои да бъдат сглобени. Очаквам да постигна мощност от 500 вата до 1 киловат, които са достатъчни за задвижване на малък електромотор, каза още проф. Бешков. След това предстои да демонстрира как работи инсталацията за производство на електроенергия от сероводорода в морето. Обещанието е след това да получи средства за продължаване на пилотните изпитания.


В края на миналата седмица той беше поканен и представи своя проект на форума за открития добив на полезни изкопаеми, който се проведе в  Дома на учените „Фредерик Жолио - Кюри” в курорта Св. св. Константин и Елена. И тук интересът към разработката беше много голям, каза нейният автор.


В. „Черно море” информира за реализацията на уникалната технология


от самото начало, 

когато експериментът се провеждаше в лабораторни условия в Института по инженерна химия при БАН. Идеята на проф. Бешков е практически неизчерпаемият ресурс от сероводород (над 4,6 милиарда тона), който обхваща целия воден пласт на дълбочина под 150 метра в Черно море, да снабдява с електроенергия изцяло страната ни поне два века напред. Тестването на пилотната инсталация по време на морска експедиция край Варна отчете висок коефициент на полезно действие, както и това, че над 90% от сероводорода може да се използва за добив на ток. Сметката, която прави проф. Бешков, показва, че от 34 грама сероводород се получават 218 вата на час електроенергия (достатъчни да задвижат малък двигател), а от 1 кг – 6,8 киловата. Или цената на произведената електроенергия от този реално неизчерпаем морски ресурс ще бъде съпоставима с най-евтината от АЕЦ ”Козлодуй”. По неговите думи има няколко варианта за промишлено производство на ток, които са свързани главно с начина на използване на сероводорода, който трябва да се черпи от голяма дълбочина в морето. Свързването на няколко производствени инсталации, монтирани на платформи, като остров морето може спокойно да осигури ток с достатъчна мощност за захранването на цял крайбрежен курорт. Освен това полученият ток може да служи и за извличане на водород от морската вода, който е гориво за автомобилите. Важно е, че 
 

технологията е съобразена с околната среда, 

защото след използването на сероводорода водата ще се връща обратно на същата дълбочина, от която е изпомпена, и така няма да се наруши екологичното равновесие. И още нещо - ще допринесем поне за частичното намаляване на непрекъснато засилващото се вредно влияние на сероводорода, който застрашава живота в Черно море. Както е известно, под 150 метра в морето няма кислород и започва „мъртвата” зона. Всяка година сероводородът в нея нараства със 78 млн. тона и преработката само на това количество може да помогне много на морската екосистема.


България е на път да стане първата държава с такава технология в света. В Китай и Южна Корея също разработват подобни идеи, но техните не са съпоставими с нашата - инсталациите са малки и използват химикали, които биха увредили морската среда, допълни проф. Бешков.


Преди време в публичното пространство се появи информацията, че варненец работи върху създаването на двигател, задвижван с водород чрез разлагане на морската вода. Става дума за Илия Вълков, емигрирал по политически причини на Запад и станал известен като Юл Браун. Той е създал брауновия газ, извлечен от водата, който може да служи за гориво на автомобилите. Така че две уникални разработки, свързани под една или друга форма с Варна, правят успешни стъпки към овладяването по най- екологичен начин на неизчерпаемите морски ресурси.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

Коментари

Новини Варна