IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
16:58 | 19 юли 2017
Обновен: 12:41 | 16 април 2024

Президентът Румен Радев: Добре е, че все повече граждански институции си партнират с ВМС

Нашата военна индустрия трябва задължително да участва в модернизацията на армията, смята държавният глава

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

„Бриз 2017“ е мащабно учение не само като брой участници, а и като широк спектър на решавани задачи и сложност на сценарий. Доволен съм от това, че все повече граждански институции и служби отработват различни елементи на взаимодействие с ВМС, както и от оперативната съвместимост с нашите партньори. Това заяви на брифинг на фрегатата „Дръзки“ президентът на България и главнокомандващ на БА Румен Радев.  

 

Той коментира и въпроса с корабостроителна програма на страната. Първо очакваме проекта за новите кораби да бъде придвижен на следващия етап. И нещо много важно, около което се обединихме в консултативния съвет за национална сигурност. В тези проекти за модернизация на българската армия задължително да бъде включвана нашата военна индустрия под различни форми като програми за индустриално сътрудничество, каза още президентът.

 

Корабостроителната програмата ще бъде факт, не трябва да забравяме обаче, че освен идеята за построяване на нови кораби ние трябва да отделим необходимите средства за частичната модернизация на съществуващите единици във флота. Това каза на брифинга министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В момента стоим на хеликоптерна площадка, след една частична модернизация на фрегатата, тук наистина може да кацне вертолет. Не трябва да се отказваме от това, което имаме. По отношение на строителството на нови морски съдове, задължително е това  да стане с максимално участие на нашата индустрия. По този начин парите на българския данъкоплатец ще остават в голямата си част в България и ще работят за българската икономика, за нови работни места и нови приходи в бюджета, добави министърът.

 

За пореден път българските моряци показаха своя професионализъм. Доволен съм от това, което беше демонстрирано. Има още два дни на море, които ще бъдат уплътнени максимално. Това заяви командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Наред с това демонстрирахме способности нашите действия да бъдат интегрирани с нашите партньори. Когато това се получи напълно, ще можем да говорим за една истинска сигурност, каза още контраадмиралът.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

Четете още Във Варна обезвредиха терористи, завладели кораб (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна