IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
20:26 | 19 септември 2017
Обновен: 16:33 | 16 април 2024

Музей, който да събере подводни артефакти, обеща Борисов на археолозите

Поводът са откритите уникални находки в Черно море

По материала работи: Деян Михайлов
Музей, който да събере подводни артефакти, обеща Борисов на археолозите

Ще направим музей, където да бъдат събрани уникалните неща, които са на хиляди години. Това заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си с археолози, изследвали Черно море. Поводът са откритите уникални находки в Черно море.

Над 60 древни кораба са открити на дъното на Черно море от учени от проекта Black Sea MAP. Морските съдове са много древни, което ги прави още по-ценни и изключителни като находки. Днес в Бургаското пристанище експедицията, направила сензационните открития, се завърна с кораба "Havila Subsea". Учените донесоха колекция от амфори и други артефакти, извадени от дълбочините.

"Скъпи професори и капитани - едно голямо благодаря за откритията. Това е голям принос в световен мащаб. Надявам се догодина да продължи това, което учените правят и откриват в Черно море. Трябва да ви кажа, че видях какво правят на кораба, който направи откритията. Признавам, че съм много впечатлен. Имаме уникални специалисти и добре работещи хора. Ще направим музей, в който да бъдат събрани уникалните неща, които са на хиляди години", каза премиерът.

Бойко Борисов и подчерта, че страната ни се гордее със своите учени, археолози и специалисти. Той припомни множеството археологически обекти, с които страната ни тепърва ще привлича още повече туристи.

"Радваме се, че наш приятел е и Дейвид Камерън, който също преди време посети Бургас. Сега най-големите световни открития и експедиции се провеждат у нас. Така че догодина, живот и здраве, продължаваме", увери премиерът.

От чуждестранната част на екипа благодариха на българските си партньори за подкрепата в реализирането на проекта, финансиран от тръста "Джулия и Ханс Раузинг", благотворителна фондация, с интерес към подобряването на познанието за произхода на човечеството и човешката цивилизация в региона.

Сред ценните намерени артефакти са много амфори и потопени кораби от различни епохи.

В края на пресконференцията премиерът Бойко Борисов удостои водещия археолог на проекта Black sea MAР проф. Джон Адамс с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие.

С високи отличия бяха наградени и Едуард Паркър и Ан Мари Пайпър. Кметът на Бургас награди изследователи от експедицията, открила находки, които обогатяват историята на мореплаването.

Сред тях бяха директорът на НАИМ на БАН доц. д-р Людмил Вагалински и Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология.

В пресконференцията участваха министъра на културата Боил Банов и неговият заместник Амелия Гешева, изследователите от Black sea MAР заедно с премиера Бойко Борисов, кмета на Бургас Димитър Николов, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ на БАН и водещия археолог на проекта - проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън.


news.bg

Коментари

Новини Варна