IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
10:56 | 26 септември 2017
Обновен: 03:09 | 25 април 2024

Морето ври от риба, рибарите на брега заради лошото време

Паламудът изобилства по рибните борси

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Ели Маринова

Лошото време отново се оказа спънка пред морските риболовци. Докато морето ври и кипи от риба, то за техните кораби все още няма възможност да навлезат във водите. „Морето е пълно с риба, но заради вятъра не можем да излезем да я уловим – Св. Никола реши и на нас почивни дни да даде“, обясняват рибари, цитирани от  trud.bg.Силният вятър, който бушува от дни по Северното Черноморие, наду двойно цената на сафрида. Преди седмица цената му на борсите във Варна и Балчик следобед падаше до 4 лв., а сега е 7-8 лв. На места се намира  дребен – граца за 5 лв. Пресен е, но не е български, носят го от Гърция, оттук доставки през последните 3-4 дни няма, твърдят продавачите във Варна.Те припомнят, че в началото на септември с малки лодки са хващали до сто кила сафрид дневно. Не са притеснени от принудителната ваканция – щом утихне, ще наваксат. Надяват се да хващат вече и паламуд. “Има го със сигурност, той гони сафрида и барбуна към брега – право на чепаретата”, потриват ръце въдичарите, които преди влошаването на времето хващали и дребни паламуди – циганки.

 

 Паламудът върви за 15 лв./кг

 

На борсата във Варна се продават първите едри паламуди, уловени в наши води край Ахтопол. Цената им е 15 лв./кг, докато вносните от Турция и Гърция струват 10-12 лв. От южните ни съседки идват и охладени ципура и лаврак по 15 лв. Компания им правят живи раци по 15 лв. и пресни миди от ферма за 3 лв. Най-евтините риби са трицоната – 2,50 лв. и малко по-едрата от нея гръцка гапа за 4 лв., а сред най-търсените, освен сафридът, е чернокопът. И той е кът заради времето – има го на няколко сергии, дребничък е и струва 8 лв.Познавачи твърдят обаче, че скоро ще поевтинява, защото есента ще е богата като миналата, когато уловът от чернокоп и паламуд бе рекорден и варненци напълниха фризерите си с вкусните черноморски риби. По-солидни количества на борсата ще има, когато започне сезонът на риболовната флотилия. Засега корабчетата бездействат, тъй като рибата още е на плиткото и радва въдичарите.

 

От сдружение “Черноморски изгрев” са категорични, че очакват силен сезон на акула. Не толкова оптимистични са колегите им от Шабла, според които масовото тралене за калкан унищожава поминъка им. “И нивите ги орат, но после торят, а в морето всичко се губи. Заради траловете за калкан и мидите, и рапаните изчезват, унищожават ни и инвентара за лов на акула”, сподели Инан Акиф, основател на рибарска кооперация “Кария”.И варненските рибари нямат късмет с улова на акула, а за заведенията се ползват доставки от Гърция. На борсата във Варна хищната риба се намира трудно на цена от 10 лв. Двойно по-малко струват норвежката скумрия и пресният дребен кефал. Едрият е по 7 лв., колкото е и живият шаран, а с лев отгоре се харчи зарганата, уловена от упорити въдичари по буните. Сезонът на наподобяващата змиорка вкусна риба започва след дни. До Никулден рибарите се надяват да ловят и сафрид, барбун, чернокоп, лефер и паламуд, стига морето да не изстудее силно и внезапно.

 

На юг паламудът излезе преди седмица, казват рибари от Бургас. “На 15-ти правихме молебен паламудът да дойде по-бързо. Пяхме песни за него в рамките на фестивала на Мичуринската песен и след един ден той се появи”, разказа Георги Пейчев, професионален рибар от Царево.Шегата настрана, но наистина, вече доста дни, всяка нощ, ловим сериозно, потвърдиха и негови колеги – рибари от околните морски градове. Засега най- добрата слука е била – 30 каси на лодка при едно влизане.

 

Паламудът изобилства по рибните борси

 

Рибната борса в Бургас “плува” в стока. Търговците твърдят, че всичката риба е българска и прясна. Паламудът, в зависимост от големината на екземплярите, може да се намери по 6 лева, 8 лева или 10 лева за килограм. Карагьозът върви по 4 лева, но е много дребен. Чернокопът е по 6 лева, има и по 8 лева, а дребен сафрид се продава по 6 лева за килограм. На друга сергия продават български пресен сафрид по 8 лева, на трета – по 4 лева, зарганът е 10-12 лева, показва проучване на Труд. Граца има по 4, а 6 лева е замразената скумрия. Попчето върви 5 лева.

 

Най-евтините риби са трицоната – 2,50 лв. и малко по-едрата от нея гръцка гапа за 4 лв.В Ахтопол риболовците също ловят паламуд, но признават, че не колкото миналата година, когато количествата бяха рекордни. През октомври и ноември се очакват чернокоп и още сафрид, барбун, както и вече по-сериозни пасажи зарган. Барбунът се лови на по- дълбокото – с мрежи и тралове и цената му е около 6 лева. Зарганът риболовците хващат с мрежи, близо до брега.Иначе, точно това време става за лов на лефер, защото го изкарва към брега, но лефер вече няма, коментира Красимир Вангелов, капитан на риболовен кораб в Несебър.

trud.bg

Четете още: Цаца с опасно съдържание на олово откриха на българския пазар

Коментари

Новини Варна