IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
16:58 | 16 октомври 2017
Обновен: 09:55 | 26 март 2024

С военен ритуал отбелязаха 58-ата годишнина от създаването на Военноморското вертолетно формирование

На отличилите се военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди

По материала работи: Пламен Янков
С военен ритуал отбелязаха 58-ата годишнина от създаването на Военноморското вертолетно формирование

По случай 58-ата годишнина от създаването на Военноморското вертолетно формирование, в Морската вертолетна авиобаза „Чайка” се състоя военен ритуал за отбелязване на годишнината. 

 


Строя на личния състав бе приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. На отличилите се военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди и с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори от базата.

 


Гости на тържеството - командири на военни формирования от ВМС, роднини и близки, много ветерани  служили в авиобазата – бяха поздравени от контраадмирал Митко Петев и командира на военното формирование подполковник Спас Спасов и имаха възможност да разгледат въоръжението и техниката.

 

 

Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори такъв – с начало 14.10.1959 г., в който на въоръжение са военноморски вертолети.


На днешния ден се отбелязват 58 години от деня, в който със заповед № 0651 на Министъра на народната отбрана на НРБ е сформирана отделна противолодъчна ескадрила /ОПЛЕ/ в състав от три екипажа. 

 


От създаването на ескадрилата до 1978 г. на въоръжение са вертолети Ми-4 и Ми-4М. 


В края на 1978 година е утвърден нов щат, включващ две звена Ми-14 и едно звено Ми-4.


На 30.01.1979 г. от СССР са пребазирани в „Чайка” първите 4 бр. вертолети Ми-14 ПЛ. Започва усвояването на нови видове подготовки и още по–убедително се утвърждава авторитета на ескадрилата във Военноморските сили.


В началото на 80-те години е доставен и един Ка-25Ц уникален със своите способности за отвъд хоризонтно целеуказване в интерес на ударните ни сили.


Ескадрилата заема полагащото й се място в редиците на Военноморските ни сили и затвърждава авторитета си изпълнявайки широк кръг от задачи.


Апогеят в развитието на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години - 11 вертолета от три типа Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, значителен процент на изправна техника и широк кръг от изпълнявани задачи.


Следват трудни години за Военноморската авиация. 


На 9 октомври 2011г. в  авиобаза „Чайка” с тържествен ритуал е приет първия вертолет AS 565 MB “Panther” в състава на Военноморските сили. Веднага след това постъпват още два.


До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е допуснат до експлоатация на вертолетите Panther.


След проведено обучение по аварийно – спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от тренировъчния център на „Eurocopter”.


От 1 август 2012 г., същите носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ: за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.


Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местна власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на Варненска, Бургаска, Добричка, Шуменска, Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка области.   


Морските авиатори завършиха усвояването и на бордовото артилерийско въоръжение, като проведоха успешни стрелби по морска цел. Напълно са усвоени възможностите за аварийно-спасителни операции, поддръжка на специалните сили, оказване поддръжка на патрулните сили и извършване на медицинска евакуация от плаващи средства на море. 

 

Коментари

Новини Варна