IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
08:30 | 30 октомври 2017
Обновен: 07:22 | 26 април 2024

Открива се възможност рибарите да се кооперират с новото рибарско пристанище

Сдружаването на дребните рибари ще пресече спекулативна верига на прекупвачите (матрапази), които изкупуват на безценица техния улов

По материала работи: Пламен Янков
ТАКА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА НОВОТО РИБАРСКО ПРИСТАНИЩЕ  ”Карантината”, което ще бъде разположено върху 20 дка площ на морския бряг край Аспаруховия парк.

С изграждането на новото рибарско пристанище „Карантината” пред варненските рибари се открива реалната възможност да се кооперират и да създадат своя организация на производителите. Нещо, което в повечето крайморски страни от ЕС е направено и помага за стимулирането на дребните рибари. Това споделиха за в. „Черно море” от рибарското сдружение БГ Фиш. Негови представители бяха включени в работното посещение в рибарските общности в Хейстингс и Йистборн, Обединеното кралство Великобритания, организирано от LIFE платформата в Бристол. И там, както у нас, дребните крайбрежни рибари излизат с лодките си за не повече от един ден, за да хвърлят мрежите, драгите. Разликата е, че там каквото уловят, го доставят в тяхната организация (кооперация) на производителите. Тя се намира на рибарското пристанище и разполага с хладилно съоръжение, паркинг, има и малка борса или тържище, където се осъществява директната продажба. Обикновено финансовата инвестиция не е голяма (може да се получи и по европейските програми), но в случая тя съкращава времето за продажба, което е най-важното. Цялата тази работа се извършва от един-двама души. Председателят на дружеството има ангажимента да получава всички сигнали от членуващите рибари, включително и за нерегламентиран риболов в тяхната зона. На сдружението един вид е дадена на концесия определена част от бреговата ивица. Инспекторите от тяхната ИАРА проверяват всички рибарски кораби, но те нямат ангажимента да извършват всекидневен контрол кой къде лови. Дружеството си прави самоконтрол и ако някой от друго място влезе в зоната или използва нерегламентирани риболовни уреди, всеки рибар има право да сигнализира, за да се задействат ИАРА и граничните власти. Така всъщност се осъществява троен контрол, допълниха от БГ Фиш. По техните думи  не само в Англия, но и в повечето други европейски морски страни  на дребните рибари се плаща по време на улова да събират отпадъци в морето. Защото те имат интерес да се пази морската екология, а така могат  да си докарат отгоре и някой лев.

 

Обновените вече пристанища по черноморското ни крайбрежие увеличиха капацитета за домуване на рибарските лодки при подобрени условия за безопасност, швартоване и техническо обслужване. На тях се създадоха условия за разтоварване на улова, осигуряване на производството на лед, възможности за съхранение, окачествяване и контрол на качеството. И нещо особено важно -  осигуриха места на търгове за първа продажба, подходящи санитарни зони и организиране на транспорт, твърдят от учредената Европейска асоциация на рибарите от Черно море. Варненското рибарско пристанище „Карантината” ще бъде следващото, което предстои да бъде изградено. С него вече ще има всички предпоставки за организиране на дребните рибари и по този начин да се преодолее сегашната спекулативна верига на прекупвачите (матрапази), които изкупуват на безценица и без това малкия им улов, за да го пласират на доста по-висока цена.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Четете още Браншът дава на прокурор сигнала за отровна риба

Коментари

Новини Варна