IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
12:23 | 29 ноември 2017
Обновен: 09:02 | 22 април 2024

Водолази ще направят демонстрации по ретро дайвинг на централния плаж

Това ще стане на Никулден

По материала работи: Борис Проданов
Водолази ще направят демонстрации по ретро дайвинг на централния плаж

Демонстрации по ретро дайвинг от моста на централния плаж в Бургас ще покажат водолази на празника на града - Никулден. Демонстрациите ще започнат от 11,30 ч. на 6 декември. Това съобщиха от пресслужбата на общината.


За целта ще се използва автентичен водолазен костюм от 60-те години. Той се състои от гумиран костюм и твърд месингов шлем с три илюминатора. Костюмът е свързан със сушата с така наречената "пъпна връв" - шланг, по който до водолаза постъпва въздух от сушата. Към него е прикрепен и кабел за аудио комуникация, казаха от сдружение "Приятели на морето-Бургас", които са организаторите на демонстрацията. От там обясниха, че водолазното оборудване тежи 90-килограма и е предназначено за слизане на дълбочина до 80 метра.

 

Този водолазен костюм вече е излязъл от употреба и не се използва. Неговото предназначение е било при дълбочинни дейности като огледи под вода, строителни работи на дъното на водоеми, изграждане на пристанища и други. Този костюм е бил масово използван при работа на дъното на Бургаския залив преди години.


Освен демонстрациите, всеки, който е водолаз и има желание да пробва, ще има възможността да се потопи с автентичния водолазен костюм на четири метра дълбочина и да разгледа отблизо морското дъно под моста.

 

БТА

 

Още по темата: След гмуркане в Гърция: Българка загина, съпругът й е в болница

Коментари

Новини Варна