IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Морски бизнес
13:45 | 30 ноември 2017
Обновен: 14:57 | 29 март 2024

Преди Никулден: Над тон риба конфискува полицията

Голямото количество било открито в товарен автомобил

По материала работи: Пламен Янков
Преди Никулден: Над тон риба конфискува полицията

1200 кг риба от вида "сребриста каракуда" и "платика" задържаха служители от сектор "Икономическа полиция" при МВР-Бургас със съдействието на служители от Районно управление-Айтос, съобщиха от ОД на МВР в Бургас, цитират от Дарик.


Вчера около 9.45 ч. на входа на Айтос товарен автомобил "Мерцедес Спринтер", в който пътували двама мъже от Бургас, на 46 и 52 години, е спрян за полицейска проверка. В товарния отсег на автомобила в 50 пластмасови каси е открито голямо количество риба, уловена според обясненията на двамата мъже, в язовир "Цанко Церковски" край Карнобат.
 

Мъжете твърдели, че рибата е предназначена за пласиране в Русе за предстоящия празник на Св. Никола - Никулден.


От извършените проверки е констатирано, че превозваната риба е с неустановен произход и за нея няма съпроводителни документи, поради което своевременно са информирани служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)-Бургас и Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас, които изпратили представители на място.


С оглед поверените им законови компетенции служителите от двете институции извършили конкретни проверовъчни действия, в хода на които са констатирани нарушения на Закона за ветеринарно и медицинско дело, както и на Закона за риболова и аквакултурите.

 

Установено е, че рибата е уловена в язовир "Мандра", като 1 тон от нея е от вида "сребриста каракуда" (таранка) и 200 кг е от вида "платика". Цялото количество риба е конфискувано и е предадено на Дирекция "Социален патронаж" към Община Бургас. За установените административни нарушения служителите от ОДБХ-Бургас изготвили два акта.

Коментари

Новини Варна