IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
11:15 | 2 декември 2017
Обновен: 23:58 | 16 април 2024

За 16 години е наложен мораториум върху риболова в Арктика

Страните по споразумението са Канада, Русия, Китай, САЩ, всички страни от Европейския съюз, Япония, Исландия, Дания и Южна Корея

По материала работи: Деян Михайлов
За 16 години е наложен мораториум върху риболова в Арктика

Държавите с най-големите риболовни сектори се договориха за налагане на мораториум върху улова за търговски цели в Северния ледовит океан още преди той да е започнал.

Решението идва в момент, когато затоплянето в Арктика изчиства от лед огромни пространства за достъп на риболовни флотилии, коментира Би Би Си. Очаква се мораториумът да продължи 16 години и през това време ще бъдат извършени проучвания на морската екосистема. Природозащитници коментират, че така се запазва и храната, на която разчитат много бозайници от Далечния Север.

Страните по споразумението са Канада, Русия, Китай, САЩ, всички страни от Европейския съюз, Япония, Исландия, Дания и Южна Корея.

Мораториумът покрива площ от около 2.8 млн. квадратни километра, която е приблизително с размерите на Средиземно море.

"Това е един от редките моменти в историята, когато няколко правителства разрешават проблем още преди той да се е появил", коментира Дейвид Балтън, американски специален представител по въпросите на океаните и риболова.

"Ако в бъдеще там има изобилие от риба, достатъчно да поддържа търговски риболов, вече ще имаме система за управление на района и корабите ще могат да се възползват от нови възможности", допълва той.


dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна