IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
17:47 | 12 декември 2017
Обновен: 03:43 | 20 април 2024

„Варна радио“ отпразнува 70 години морска безопасност

Официалното честване събра кадри-ветерани от ранните години на радиостанцията и още много представители на морската общественост

По материала работи: Слав Велев
„Варна радио“  отпразнува 70 години морска безопасност

ОТ ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА БРЕГОВАТА СТАНЦИЯ „ВАРНА РАДИО“ се осигурява непрекъснато 24-часово наблюдение на международните канали и честоти за бедствие и разпространява морска информация за безопасност.

Брегова станция „Варна радио“ (LZW) навърши 70 години от своето създаване. Празникът събра кадри-ветерани от ранните години на радиостанцията, други представители на морската общественост и официални лица.

Този ден е наистина  бележит.  Цялата трудова биография на повечето хора тук е написана  именно във „Варна радио“.

Животът им е свързан с морската комуникация и осигуряването на безопасно корабоплаване.

Това каза Росен Райков, ръководител- отдел Брегова радиостанция „Варна радио“ към специализирано поделение дирекция „Ръководство на  корабния трафик в Черно море“, и пожела на колегите си крепко здраве и много късмет.

„Варна радио“  става част от държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ от 2008 г., а с преструктурирането продължава  и модернизацията на станцията.

„Варна радио“  дълго ще съществува, немислимо е да се осигурява морска безопасност и авиационна безопасност без съвременните комуникационни връзки, а станцията напълно покрива всички критерии. Искам да поздравя всички работещи  тук и да им пожелая още много успехи, каза Ангел Забуртов, генерален директор на ДП  “Пристанищна инфраструктура“.

Бреговата станция „Варна радио“ осигурява  24-часово наблюдение на международните канали и честоти за бедствие (зони А1и А2 от GMDSS) и разпространява морска информация за безопасност.

По време на празненството  бе направен ретроспективен поглед към началото на станцията. Ветерани от гилдията разказаха за технологичната еволюция и постепенния преход от морзовия ключ и слушалките към все по-новите апаратури и оборудване. “ Варна радио“

 

 заработва на 12 декември 1947 г.

 

С тази дата са свързани не само първите успешни излъчвания, но и заявяването на повиквателния сигнал LZW, използван и до днес.

Още от 1950 г.  „Варна  радио“  е  снабдена с приемо-предавател, който работи и с радиотелефонен режим и поддържа и тази честота паралелно с морзова телеграфия, а  това  я прави първата радиостанция  в района, която осъществява такава комуникация.

От 1975 г. LZW работи активно със Световната морска система за бедствие и безопасност, първоначално в зона А2 на средни вълни и зона А1 на УКВ само за Варна и Бургас, а от 2004 г. насам в пълна зона А1 на УКВ за цялото крайбрежие.

От 2015 г. „Варна радио“ има нов дом и нов оперативен център, от който дистанционно се управляват ресурсите в РПЦ „Кичево“  и РПЦ “Китка“. Станцията се помещава в модерната сграда на Брегови център – Варна, и е оборудвана със съвременна техника и софтуер - връх на електронните, комуникационните и информационните технологии в света.

Минах през всичките етапи на техническо оборудване,

 

започнахме с лампови приемници,

 

а сега си служим с най-модерния софтуер. Независимо от технологичните инструменти за наблюдение обаче, ние имаме една основна задача - нашата дейност  и главна цел е опазването на човешкия живот в морето.

Това сподели Мая Бонева, служител от 36 години във „Варна радио“.

Тя разказа подробности за спецификата на работата й на радиооператор.

24 часа носим слухова вахта на УКВ и междинни вълни.

По време на дежурствата в координационния център се следят международните канали, УКВ-канали  и  канала, който подава сигнали за бедствия, издирване на хора зад борда, изчезнали рибарски лодки и др.

Излъчваме морска информация за безопасност – прогнози, навигационни предупреждения, щурмови предупреждения  при буря и други катаклизми, сподели още Мая Бонева.

 Доказателство за голямата отговорност, която носи професията, са

 

спасените човешки животи

 

и успешното овладяване на кризисни ситуации.

С тъга обаче всеки един си спомня и за нещастните случаи, в които морето прибира своите работници.

При аварии адреналинът достига големи висоти, той те ръководи, защото залогът е голям, а времето е крайно ограничено, каза още Мая Бонева. С тъга тя си спомни за трагедия отпреди няколко години. Два танкера се сблъскали, единият потънал само за 3 мин. Успели  да спасят петима членове на екипажа, но други петима се разделили с живота.

С технологичния прогрес  идва и улеснението за всички, които помагат на плавателните съдове да излязат от трудна ситуация.

Очакваме модернизацията да продължава. Технологично ще бъде подновена системата NAVTEX. Тя представлява  навигационен телекс,

който печата информация  - навигационни предупреждения, метеорологични прогнози, съобщения за търсене и спасяване.

Новата система извършва

 

високоскоростен обмен на данни,

 

като може да бъде изпращана не само текстова информация, а и графична, сподели Росен Райков, ръководител- отдел Брегова радиостанция „Варна радио“.

Вече ще говорим не за гигахерци, а за гигабити и мегабити, пошегува се Росен Райков.Информацията ще се предава не за 10 минути, а за по-малко от една. Системата ще е интегрирана с електронните навигационни системи на кораба, което ще даде възможност да се нанесе точната локация на опасността на картата, обясни още той.

 

МАЯ БОНЕВА РАЗКАЗА ЗА ОТГОВОРНОСТТА, която всички служители на морска безопасност носят всеки ден.

 

СГРАДАТА на Брегови център - Варна.

 

РОСЕН РАЙКОВ, ръководител-отдел Брегова радиостанция „Варна радио“.

 

Ангел Забуртов, генерален директор на ДП  “Пристанищна инфраструктура“.

 

КОМУНИКАЦИОНЕН РАДИОПРИЕМНИК Redifion, модел от 1954 г.

 

Елисавета илиева

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна