Назрява морски конфликт между Хърватия и Словения
Отнася се до залива Пиран, от който Словения получи половината
Публикувана: 30 Dec 2017 | 22:04
Словенските власти започнаха едностранно да налагат арбитражно решение по морската граница с Хърватия.
 
Словенците заплашват, хърватите не се впечатляват, коментира скопското електронно издание „МКД“, цитирано от Агенция "Фокус".

Решението за 
спора за морската граница беше взето от Арбитражния съд, който Хърватия не признава и се отнася до залива Пиран, от който Словения получи половината. 

Изпълнението на решението започна на морската граница, която Словения счита за точно определена с арбитража.

Според хърватската агенция ХРТ, словенците са обявили, че няма да предупреждават кораби, които пресичат границата, но ще ги санкционират.

В събота сутринта три хърватски риболовни кораба са плавали в района на Пиранския залив, придружени от хърватска полицейска лодка, когато се е появила лодка на словенската брегова охрана.

"След нашето предупреждение, че словенците са в териториалните води на Хърватия, патрулният кораб е напуснал своята позиция. Всички те се разпръснаха, а хърватските рибари събраха мрежите си и се върнаха в дома си ", заявиха от полицията.

Хърватски рибар каза, че "това беше така, само че всеки един риболовен кораб е бил придружен от един патрулен". "Словенците се приближаваха, снимаха нещо, претърсиха корабите и се върнаха. Нямаше инциденти“, заяви рибарят. 

Коментари ( 0 )