Кораб за сондажи е на рейд край Варна (СНИМКИ)
Nobel Globetrotter 2 не извършва дейност в момента
Публикувана: 10 Jan 2018 | 11:56

На рейд край варненския бряг е корабът Nobel Globetrotter 2, който извършва сондажи за нефт и природен газ в Блока „Хан Аспарух“. Огромният плавателен съд плава под флага на Либерия, построен е  през 2012 г. Той е последно поколение сондажен кораб. Разполага със система за динамично позициониране, при която компютър управлява шестте витла, за да държи плавателния съд на място в открито море при различни метеорологични условия. Сондажният кораб е оборудван и с дистанционноуправляема подводница.

 

Nobel Globetrotter 2 не извършва дейност, а се намира на рейд, съобщиха от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Проучвателният сондаж дава информация дали в Блока има нефт или природен газ. Ако се установи наличие на въглеводороди, ще бъдат необходими допълнителни анализи, за да се оцени техния потенциал и икономическа рентабилност.

Първият проучвателен сондаж в Блок „Хан Аспарух“ в търсене на въглеводороди бе в края на април 2016 г. „Полшков-1“ и е първият дълбоководен сондаж в българската акватория на Черно море. Очаква се сондажните операции за "Рубин-1" да продължат до началото на 2018 г. Те ще спомогнат за получаването на допълнителна информация за по-нататъшното оценяване на въглеводородния потенциал на Блок "Хан Аспарух".

 

Снимки Пламен Гутинов

Коментари ( 0 )