IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
16:31 | 11 януари 2018
Обновен: 13:24 | 26 март 2024

Лодки с дистанционно управление застрашават корабоплаването

Три, натоварени с експлозиви плавателни средства унищожиха военните

По материала работи: Слав Велев
Лодки с дистанционно управление застрашават корабоплаването

Три дистанционно управлявани лодки, натоварени с експлозиви са били унищожени от Саудитската военна коалиция преди да се врежат в танкер край пристанище Ходейда. Това съобщи Ройтерс, цитирайки говорителят на коалицията полковник Турки Ал Малки, съобщава maritime.bg. По думите на Ал Малки е предотвратен сериозен инцидент, който щял да доведе до замърсяване. Според информацията, трите лодки са подготвени от бунтовническата групировка на Хутите, която ноември заплаши, че ще осъществява атаки срещу търговски и военни кораби. Не се съобщава името на танкера, който е бил набелязан от групировката.

 

Саудитска Aрабия обвини бунтовническата групировка на Хутите за обстрела на летището в Риад на 4 ноември, след което блокира йеменските портове, през които смята, че се снабдяват бунтовниците. ООН тогава предупреди, че наложената блокада над йеменските пристанища може да доведе до глад в страната, ако същите не бъдат отворени скоро. Висш представител на Хутите заяви в социалните мрежи, че са планирани удари по офшорни структури на Саудитска Арабия, ако предвожданата от нея коалиция осъществи удари над пристанище Ходейда. Възловата позиция на Йемен в южната част на Червено море, един от най-важните търговски пътища в света, може да доведе до сериозни инциденти в района, предупреждават анализатори. В същото време обаче те добавят, че досега Хутите не са поразили нито една от обявените от тях цели.

 

Четете още: Морски IT офицери учат как да се справят с кибератаки

Коментари

Новини Варна