Пълна забрана за риболов с ток в ЕС
Новият закон, който актуализира и комбинира повече от 30 регламента, предвижда общи мерки
Публикувана: 21 Jan 2018 | 17:27

ЕС гласува нови правила за риболова на Стария континент. Новият закон, който актуализира и комбинира повече от 30 регламента, предвижда общи мерки за риболовните уреди и методи, минималния размер на рибата, която може да бъде уловена и спирането или ограничаването на риболова в определени райони и периоди. Той също така позволява адаптиране на мерки към регионалните нужди на всеки морски басейн. Най-важната от точките обаче е, че се забранява изцяло употребата на импулсен електрически ток за риболов във всички страни.  Решението бе одобрено с 402 гласа, 232 против и 40 въздържали се.

 

Правилата на ЕС ще засегнат:

 Забарана на някои риболовни съоръжения и методи,

Общи ограничения за използването на теглени риболовни съоръжения и статични мрежи

Ограничаване на улова на морски бозайници, морски птици и морски влечуги, включително специални разпоредби за защита на чувствителните местообитания;

 

Регионални мерки

 

Регионалните мерки ще обхващат  минималните референтни размери за опазване на затворените или ограничени зони. Държавите-членки и Комисията ще разполагат с 18 месеца след влизането в сила на регламента за приемане на регионални правила.Възможно е обаче и отклонение на тези правила  чрез многогодишен план за рибарство на отдлените-членки или при отсъствие на такъв чрез решение на Европейската комисия. Държавите могат да представят съвместни препоръки за тази цел и членовете на ЕП да ги помолят да „основават своите препоръки на най-добрите налични научни становища“.

http://agrozona.bg

Четете още: АПИ с апел към шофьорите: Не пътувайте през нощта!

Коментари ( 0 )