Втори американски ракетен миноносец влезе в Черно море
"Карни" се е присъединил към "Рос" в Черно море за провеждане на морски операции по сигурността
Публикувана: 18 Feb 2018 | 18:28

Ескадреният миноносец от ВМС на САЩ "Карни" вчера е преминал Босфора и е влязъл в Черно море, присъединявайки се към есминеца "Рос", съобщиха от пресслужбата на Шести американски флот.

 

На 17 февруари "Карни" се е присъединил към "Рос" в Черно море "за провеждане на морски операции по сигурността. Влизането на втори американски кораб в Черно море е в рамките на графика, който позволява на ВМС на САЩ да поддържат оперативно присъствие в региона”, се казва в прессъобщението, цитирано от ТАСС.

 

"Решението да изпратим едновременно два кораба в Черно море беше взето по-рано, а не като реакция на каквото и да било", заявява командирът на разрушителя "Карни" вицеадмирал Кристофър Грейди.

 

"Ние работим в избрано от нас време и в избрано от нас темпо в този стратегически важен регион. По своя характер корабите са мобилни и гъвкави сили и ВМС са способни по уникален начин да предоставят надеждни сили за защита на нашите интереси по целия свят", добавя той.

В съобщението се отбелязва, че за последен път два американски бойни кораби са се намирали в Черно море едновременно по време на американско-украинските учения "Sea Breeze" през в юли 2017 г.

 

Продължаващото присъствие на ВМС на САЩ в Черно море "демонстрира нашия ангажимент към регионалната стабилност, сигурността на морската навигация на нашите партньори в Черноморския регион и колективната защита на нашите съюзници от НАТО", казва Грейди, цитиран от ТАСС.

 

Разрушителят "Карни" от Шести американски флот е 14-ият кораб от клас "Арли Бърк", въоръжен е със система за противоракетна отбрана "Иджис", ракети "Томахок" и "Харпун", системи за ПВО и борба с подводници и може да носи два щурмови вертолета MH-60R "Сикорски", допълва ТАСС.

 

btvnovinite.bg

 

Коментари ( 0 )