IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
14:54 | 17 март 2018
Обновен: 21:45 | 24 февруари 2024

Строят във Варна нов кораб за маркиране на Дунав

Регионалният министър Николай Нанков инспектира дока

По материала работи: Борис Проданов
Строят във Варна нов кораб за маркиране на Дунав

Регионалният министър Николай Нанков инспектира във Варна строителството на български кораб за маркиране на плавателния път по долното течение на река Дунав. Той е на стойност 5,150 милиона лева. 


Изпълнителният директор на ИА "Проучване и поддържане на река Дунав" към Министерството на транспорта Павлин Цонев информира, че корабът ще бъде готов през август 2018 година, а името му ще бъде избрано с конкурс.

Основната му задача ще е да поставя навигационни знаци за обозначаване на плавателната част на реката. Ще бъдат монтирани и 10 автоматични хидрометрични станции. 

В Русе беше доставен нов катер за хидрографски измервания, с който ще се събира точна информация за промените, настъпващи в критичните участъци.

 
Целта е подобряване на корабоплаването и навигацията по река Дунав и нейните плавателни притоци. Партньори са Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния. Средствата са осигурени от Механизма за свързване на Европа.
 
През тази година България е ротационен председател на Дунавската стратегия, на която МРРБ е национален координатор.
 

Коментари

Новини Варна