IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
16:12 | 9 април 2018
Обновен: 13:17 | 25 април 2024

След калкана рибарите чакат цаца и сафрид

Зевзеци излъгали за паламуд на 1 април, вадят обаче попчета на юг

По материала работи: Борис Проданов
След калкана рибарите чакат цаца и сафрид

Майтап за 1 април вкарал рибарите в морето да ловят паламуд. Запознати са категорични, че е странно по това време на годината да се появят пасажи с тази риба. Независимо от това, намерили се „балъци“, които да влязат с лодките в морето дни преди Великден, за да търсят улов. После трудно понесли подигравките.

 

Истината е, че в момента се хващат попчета и калкан. Но и това е до време, защото на 15 април идва забраната за улов на калкан и тогава се прави равносметката. Продължава до 15 юни, а тази година квотата ни е увеличена с над 30% и стигна 43,3 тона. Те се разпределят между 116 рибарски корабчета, а калкан най-много излиза между Балчик и Дуранкулак.

 

Наближава даляните да бъдат заложени за цаца. (Ама риба!) През май ще се чака пролетният сафрид, който обаче според песимисти ще дойде едва през юни. Но това не пречи пасажите да дойдат по-рано. Зевзеци-матрапази от борсата във Варна твърдят, че вече има улов край Ахтопол, но може да им се вярва колкото на кент-флош от първо раздаване.

 

Иначе на юг излизат попчета. Ловят ги с кошове, за стръв се използва цаца. Попчето влиза в коша и не след дълго е на кея за продажба.

 

Дългогодишни рибари вече се примиряват с факта, че морето не дава толкова много, колкото предишни години. Надяват се и тази година да „избутат“ с каквото има. В летните месеци всички неусетно преминават от сафрид на далеч по елитни риби: чернокоп и лефер.

 

Още по темата: Рибарските кооперации могат да преборят нелегалния улов

Коментари

Новини Варна