IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
08:56 | 28 април 2018
Обновен: 16:59 | 17 април 2024

15 хил. лв. глоба за бракониерски риболов

Това предлагат депутати

По материала работи: Юлиян Атанасов
15 хил. лв. глоба за бракониерски риболов

Между 10 000 и 15 000 лв. да стигат глобите за бракониерски риболов, предлагат от управляващата партия ГЕРБ. Глобата ще зависи от това  дали е първо или последващо провинение, рецидив – за бракониерство при улов на риба и използване на динамит. Промените са в Закона за рибарството и аквакултурите.

 

Те са в три насоки, едната е за завишаване на санкциите. Целта е бракониерите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност, а не както досега – да се измъкват в съда, обясни в парламента Иван Миховски. Той даде пример, че служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са свидетели на поставянето на хрилни мрежи, но при залавяне на бракониера мрежите са празни и това автоматично го оневинява в съда.Другата промяна предвижда 5% от прихода, получаван в риболовните магазини, в които се продават риболовни билети, да отиват за зарибяване, добави Александър Мацурев. Лицата, които ловуват, да бъдат запознати задължително с актуалната нормативна уредба, е също сред заложеното в законопроекта, пише Дарик.

 

Третата група промени разписва повече правомощия на служителите на Изпълнителната агенция така, че да могат да задържат нарушителите.За последните три години от бракониери са иззети над 456 000 м мрежи или 456 км мрежи, които могат да бъдат положени от Бургас до Варна или от София до Варна, обоснова предложението Иван Вълков.

agrozona.bg

Четете още: Романтиката в открито море още е жива!

Коментари

Новини Варна