IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
10:28 | 28 април 2018
Обновен: 17:18 | 17 април 2024

85% от рибните запаси в света са преексплоатирани

В световен мащаб са необходими действия за справяне с нелегалния и нерегулиран улов на риба

По материала работи: Юлиян Атанасов
85% от рибните запаси в света са преексплоатирани

Почти 30 хил. души, които се занимават с производство на морски храни се събраха в Брюксел тази седмица на най-голямото търговско изложение, съобщава euractiv.com. В световен мащаб  индустрията възлиза на почти 150 млрд. долара, а Европейският съюз е един от най-големите световни пазари и ключов участник в световната търговия. В същото време свръхуловът се разраства като проблем, който заплашва стабилността на сектора.Според последните статистики 85% от глобалните рибни запаси са преескплоатирани или се извършва улов на границата, позволяваща оцеляване на видовете риба. Затова много институции и организации, които управляват рибните запаси, са се ангажирали да работят в посока устойчивост на сектора.

 

В световен мащаб са необходими действия за справяне с нелегалния и нерегулиран улов на риба, които засилват проблема със свръхулова. Нелегална дейност в сектора се смята, че възлиза на 26 млн. тона морска храна годишно.Вече има напредък по отношение контрола на риболова като се увеличават проверките на пристанищата и се работи върху системи за индентификация на плавателните съдове за сателитно проследяване на корабите и трансгранично сътрудничество между властите. Това обаче, върху което все още има много да се работи, е проследяване на отделните риби до крайната им точка на продажба.

agrozona.bg

Четете още: ФАО: Земеделието може да стабилизира Сирия

Коментари

Новини Варна